Η προδιαγεγραμμένη παραίτηση του πρόεδρου του Συμβουλίου του EΚΠΑ

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Μια προδιαγεγραμμένη παραίτηση. Η παραίτηση  του Δημήτρη Μπερτσιμά  από τη θέση  του προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αιφνιδίασε κανέναν. Ο διακεκριμένος έλληνας πανεπιστημιακός που άφησε το ΜΙΤ των ΗΠΑ για να έρθει στην Ελλάδα, στο ΕΚΠΑ,  οδηγήθηκε σε παραίτηση καταγγέλοντας ότι τα Συμβούλια  των ΑΕΙ έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Παιδείας με την οποία καταργήθηκε η αρμοδιότητα  του Συμβουλίου Ιδρυμάτων στην διαδικασία επιλογής  των υποψηφίων πρυτάνεων και προέδρων των ΤΕΙ.

Το σκεπτικό του κ. Φίλη για  -την κατάργηση ουσιαστικά των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων- είναι ότι η ισχύουσα  νομοθεσία για τα πανεπιστήμια, έχει προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. « Τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, είχε δηλώσει ο Νίκος Φίλης στη Βουλή, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων.”  Μια μέρα πριν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει  διάλογο για τον νέο νομο- πλαίσιο. 

                                                 Τι λέει  η επιστολή παραίτησης του Δημήτρη Μπερτσιμά

Με την παρούσα θα ήθελα να υποβάλω την παραίτηση μου από Πρόεδρος και Μέλος του Συμβούλιου του ΕΚΠΑ. Από τις αρχές του 2015, αισθάνομαι ότι τα ΣΙ έχουν γίνει διακοσμητικά όργανα.

Ο τέως υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς έκανε δηλώσεις «περί ρετσινιάς της αριστείας’’ και τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν υπό κατάργηση σε νομοσχέδιο για την παιδεία που τελικά δεν κατατέθηκε.

Ενώ υποτίθεται ότι τα ΣΙ έχουν ελεγκτικό ρόλο, οι πρυτανικές αρχές ουσιαστικά δεν απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά θέματα.

Ο νυν υπουργός παιδείας κ. Φίλης πέρασε νόμο (ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς μάλιστα να ψηφιστεί από τη Βουλή) που καταργεί την πιό αποφασιστική αρμοδιότητα των ΣΙ που έχει απομείνει, δηλαδή το ρόλο των ΣΙ στην εκλογή του Πρύτανη και των Κοσμητόρων.

Δυσκολεύτηκα να πάρω αυτή την απόφαση, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να μην τελειώνω κάτι που έχω αρχίσει.

Ποτέ στη ζωή μου μέχρι τώρα δεν το έχω κάνει.

Αλλά, όπως τα εσωτερικά μέλη ίσως θυμούνται, όταν ο τέως Αναπλ. Πρόεδρος του ΣΙ κ. Δημόπουλος με πήρε τηλέφωνο να με παροτρύνει να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΙ, του απάντησα ότι δεν επιθυμούσα να είμαι διακοσμητικός, το όποιο αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχει συμβεί.

Είχα και εξακολουθώ να έχω κάθε διάθεση να βοηθήσω τα πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Δυστυχώς αισθάνομαι ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί τη βοήθεια μου και δεν βλέπω τρόπο να βοηθήσω το ΕΚΠΑ στην παρούσα φάση.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία μας τα τελευταία αυτά χρόνια και εύχομαι στο ΕΚΠΑ καλύτερες μέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here