Η πιο κρίσιμη ώρα για Ελλάδα και Ευρώπη- Η νέα ελληνική πρόταση στο τραπέζι

Του ΧΡΗΣΤΟΥ  ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Είναι αναμφίβολα η πλέον κρίσιμη ημέρα για την πορεία της Ελλάδας και τις σχέσεις της με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Δύο ημέρες μετά το σαρωτικό «οχι» στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για να καταθέσει την ελληνική πρόταση για άρση του αδιεξόδου και αναζήτηση ενός κοινού τόπου, που θα σέβεται και το ευρωπαικό κεκτημένο αλλά και την δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού.

Είναι ίσως η πιο δύσκολη άσκηση πολιτικής ισορροπίας την οποία καλούνται να επιλύσουν και τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της βασικής αρχής που διέπει τις διακρατικές σχέσεις στην Ευρώπη: την αρχή ότι οι όποιες διαφορές δεν είναι εμπόδιο αλλά η πρώτη ύλη για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.

Με βάση αυτή την αρχή, πορεύεται άλλωστε και η Ευρωπαική Επιτροπή, όπως ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης από το Στρασβούργο, στη συνεδρίαση του Ευρωπαικούθ Κοινοβουλιου, ο πρόεδρος της Ζ.Κ. Γιούνκερ. Την αρχή αυτή δήλωσαν ότι θέλουν να υπηρετήσουν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, ο οποίος τις τελευτεές 48 ώρες έχει αναλάβει έναν ουσιαστικά ενεργό ρόλο διαμεσολάβησης ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθούν οι ακραίες αντιδράσεις  μικρότερων χωρών της ευρωζώνης που θέλουν  την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος(μαζί με το δημιουργικό και ταλαντούχο τρακ του), φτάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες, μ’ένα πακέτο στις βαλίτσες τους. Είναι η ελληνική πρόταση για υπέρβαση της κρίσης,, την οποία όλοι δηλώνουν, ελπίζουμε όχι υποκριτικά, ότι περιμένουν να κατατεθεί και να αξιολογηθεί.

Βασικό πλεονέκτημα της νέας, τελικής όπως όλα δείχνουν προσπάθειας είναι ότι η νέα ελληνική πρωτοβουλία, όπως θα εκφρασθεί δια του πρωθυπουργού, εκφράζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. με το τρόπο αυτό, καθίσταται σαφές στους εταίρους, ότι πλέον διαπραγματεύεται η χώρα και όχι μόνο η κυβέρνηση, γεγονός που αναβαθμίζει την αξιοπιστία των ελληνικών θέσεων, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα των θεσμών, είχε πληγεί το τελευταία διάστημα.

Η «θυσία» Βαρουφάκη και η νέα ελληνική πρόταση

Προς επίρρωση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο πρωθυπουργός προχώρησε στη ‘θυσία’ του Γ. Βαρουφάκη, ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα εξευμενίσει το ευρωπαικό κατεστημένο και θα δημιουργήσει συνθήκες ουσιαστικής συζήτησης των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η νέα ελληνική πρόταση, η οποία έχει την έγκριση και του πολιτικού κόσμου, με βάση τα γνωστά έως τώρα στοιχεία, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

* Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την υπαγωγή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα(ESM) με εναλλακτική πρόταση την έγκριση ενός προσωρινού προγράμματος γέφυρα που θα εξασφαλίσει, έως την έγκριση του νέου προγράμματος, την δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και τουμ τραπεζικού συστήματος.

* Προτείνει ένα πακέτο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα

* Η Ελλάδα δέχεται τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, με την λιγότερη δυνατή όμως υφεσιακή επίπτωση.

* Ζητά νέα χρηματοδότηση-δάνειο περίπου 30 δις ευρώ για την επόμενη διετία, με πρόβλεψη για κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των Τραπεζών.

* Επιθυμεί δέσμευση των θεσμών για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους(Ρητή δηλαδη αναφορά για ρύθμιση του χρέους μέσα στους επόμενους 3 μήνες)

* Ζητά τέλος, εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο 35 δις ευρώ, όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στις 2 η ώρα ενώπιον του Eurogroup, όπου θα σταθμισθούν οι πρώτες αντιδράσεις των εταίρων. Οπως και να έχει, η πορεία για τη λύση και τον ιστορικό συμβιβασμό είναι δύσκολη και δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξει μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, βασικό μέλημα της Ελλάδας είναι να πάρει μια κατ αρχήν καταφατική απόφαση για την έναρξη συνομιλιών με βάση τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να διευκολυνθεί και η ΕΚΤ στην παροχή της άκρως αναγκαίας ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τα πράγματα γίνονται πλέον πολύ δύσκολα για την συνέχιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here