Η περίπτωση θανάτου Αλβανού που έπεσε από παράθυρο του ΑΤ Πατησίων

Ο δικηγόρος Θαν. Καμπαγιάννης, παίρνει αφορμή από την περίπτωση του θανάτου του Κ. Κατσίφα από αστυνμικά αλβανικά πυρά, για να θυμίσει ανάλογες περιπτώσεις Αλβανών που σκοτώθηκαν με περίεργο τρόπο στη Ελλάδα και να ζητήσει πλήρη έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις. 

Αναφέρει στην ανάρτησή του:

Η οικογένεια του Κωνσταντινου Κατσίφα έχει το δικαίωμα να ζητήσει πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του ανθρώπου της, μαζί και οι ελληνικές αρχές της οποίας υπήκοος ήταν ο θανών. Γι΄ αυτό και η ενδελεχής διερεύνηση θανάτων Αλβανών υπηκόων στην ελληνική επικράτεια με εξεταζόμενη ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τόσο σημαντική: για να αξιώσει ένα κράτος την προστασία του υπηκόου του χωρίς την κατηγορία της υποκρισίας, πρέπει να προσφέρει τα εχέγγυα που αξιώνει.

Με αφορμή λοιπόν αυτό και όχι το γνωστό «αλλά-για-το-τάδε-δεν-λέτε-τίποτα», δημοσιοποιώ μια πρόσφατη δημόσια απεύθυνση στα αλβανικά ΜΜΕ για την διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Pellumb Marnikollaj που πέθανε κατόπιν πτώσης από το παράθυρο του ΑΤ Πατησίων στις 3/8/2016. Δύο χρόνια μετά, η οικογένεια του Pellumb δεν μπορεί καν να έχει πρόσβαση στη δικογραφία αφού δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων (αν και άνοιξε ανάκριση για ανθρωποκτονία, «κατά αγνώστων»):

«Με αφορμή δημοσιεύματα αλβανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσον αφορά τη δικαστική πορεία της διερεύνησης του θανάτου του Αλβανού υπηκόου Pellumb Marnikollaj, κατόπιν αδιευκρίνιστης πτώσης του από τον δεύτερο όροφο του Αστυνομικου Τμήματος Πατησίων στην Αθήνα στις 3/8/2016, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Τύπο για τα ακόλουθα:

Κατόπιν ενεργειών της οικογένειας του θανόντος Pellumb Marnikollaj και κατάθεσης του πατέρα του Nikoll στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών εκκίνησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά αγνώστων προσώπων. Η ανακρίτρια που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέβη σε περαιτέρω ανακριτικές ενέργειες και επέστρεψε τη δικογραφία στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες. Η απόφαση για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί, το οποίο σημαίνει ότι η δικογραφία δεν έχει τεθεί στο αρχείο. Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Marnikollaj, έχουμε ήδη προσκομίσει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο των Τιράνων και η οποία στοιχειοθετεί επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εγκληματικής πράξης σε βάρος του θανόντος Pellumb. Αναμένουμε λοιπόν από την ελληνική Δικαιοσύνη την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, την απαγγελία κατηγοριών κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων και την απόδοση ποινικών ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια Marnikollaj έχει ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την απόδοση δικαιοσύνης σε όλα τα νομικά επίπεδα, εθνικά και διεθνή.

Αθήνα, 18/10/2018,
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Marnikollaj,
Θανάσης Καμπαγιάννης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here