Η περίεργη εξαφάνιση μιας άγνωστης χώρας

 

 Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ο κωδικός “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” πιστώνεται στην κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία, συμπυκνώνει την δική της προχωρημένη “πρόταση” αναφορικά με το πώς τα θέματα δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία πρέπει να διατυπώνονται, να παρουσιάζονται, να προβάλλονται, να διεκδικούνται. Πυρήνας της πρότασης είναι σε πρώτο επίπεδο (θεωρίας) η ανάδειξη της διάχυτης άγνοιας και/ή ημιμάθειας και σε δεύτερο  επίπεδο (πρακτικής) η μηδενική ανοχή στην διαρκή επίκληση της άγνοιας και/ή ημιμάθειας ως άλλοθι της διαρκούς καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αναπήρων.

Ο πρωτοπόρος κωδικός και συνάμα πρόταση “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” για πρώτη φορά συστήθηκε σε “προχωρημένα” τμήματα της ελληνικής κοινωνίας πριν δυόμισι χρόνια, στεγάζοντας με το ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενό του μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στα πλαίσια του αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών. Έκτοτε, στον ευρύτερο χώρο των αντί-ρατσιστικών και αντί-φασιστικών κινημάτων, καμιά δράση ή παρέμβαση που εξειδίκευε σε θέματα δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία δεν μπορούσε πλέον να αγνοήσει αυτόν τον προχωρημένο κωδικό, αποτελούσε κεκτημένο. Έναν χρόνο αργότερα, ο κωδικός – πρόταση (των αναγκαίων όρων προβολής και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των αναπήρων) επισκέφτηκε και την Κύπρο, απελευθερώνοντας και εκεί την αναγκαία κρίσιμη μάζα συνειδητών συνοδοιπόρων που συντονίστηκαν με το “προχωρημένο” μέτρο του.

portokali2

Η πλέον σημαντική στιγμή, το τρίτο και σημαντικότερο όλων βήμα, καταγράφεται έναν χρόνο πριν όταν η “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” – ώριμη πλέον μετά από όλα τα προηγηθέντα βήματα – στεγάστηκε (και) στο διαδικτυακό περιβάλλον του Radio Πορτοκαλί διεκδικώντας πρόσβαση σε ακόμα πιο μεγάλα ακροατήρια. Στην διαδικτυακή ραδιοφωνική ιστορία αυτού του ενός χρόνου, καταγράφηκαν γεγονότα αλλά και εξήχθησαν συμπεράσματα κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτα. Την “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” φώτισαν με την σκέψη και τον λόγο τους κάποια από τα πιο φωτεινά σε θέματα δικαιωμάτων μυαλά της Ελληνικής κοινωνίας. Ακούστηκαν θέσεις που ουδέποτε άλλοτε είχαν ακουστεί με αντίστοιχη καθαρότητα σε ραδιοφωνικά – διαδικτυακά και μη – περιβάλλοντα. Ως και live streaming εκπομπή με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) έγινε, έμπρακτα  υπηρετώντας το δικαίωμα πρόσβασης στην ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων. Σε ότι δε αφορά την αποδοχή (του πρωτοπόρου κωδικού- πρότασης), τα στατιστικά δικαίωσαν την “άγνωστη χώρα” κατατάσσοντας την στις πρώτες θέσεις δημοφιλίας. Αποδεικνύοντας ότι το “αληθώς προχωρημένο” έλκει πολύ, αρκεί να μην στερείται τον χώρο για να μπορεί να υπάρχει, να εκφράζεται.

Στα τέλη του Ιουλίου η “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” άσκησε το δικαίωμα στοιχειώδους καλοκαιρινής ανάπαυλας. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου– όπως από την ιστοσελίδα του μας ενημέρωνε το Radio Πορτοκαλί – όταν και θα επέστρεφε για να συνεχίσει από “εκεί που μας άφησε”. Έχοντας πλέον “κτίσει” τον απαραίτητο πήχη, έχοντας πλέον “κερδίσει” την απαραίτητη κρίσιμη μάζα κοινού συνειδητοποιημένου στα “θεμελιώδη” που οφείλουν να διέπουν την αντίληψη επί των θεμάτων αναπηρίας.

Μπήκε ο Σεπτέμβριος, έφυγε ο Σεπτέμβριος, μπήκε ήδη και ο Οκτώβριος όμως η “Άγνωστη χώρα της αναπηρίας” εξακολουθεί από το πρόγραμμα του διαδικτυακού ραδιοφωνικού χώρου που την φιλοξενούσε να είναι άφαντη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η “εξαφάνιση” δεν έχει να κάνει με την ευρύτερη τάση εξαφάνισης καθετί του αληθώς προοδευτικού, καθετί του αληθώς “προχωρημένου”, στην ολίγον περίεργα εξελισσόμενη δημόσια ζωή της χώρας των νεοελλήνων. Θέλουμε να το ελπίζουμε, όμως δυστυχώς δεν το πολύ-πιστεύουμε. Δυστυχώς, δυστυχέστατα…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here