Η παραίτηση Σακελλαρίου, τα ατοπήματα και οι ζωές των ανθρώπων

 

της Βάνας Φωτοπούλου

Πράγματι  και ο πιο καλόπιστος θα αναρωτηθεί γιατί ένας πρόεδρος του ΣτΕ,  μια ανάσα πριν από τη συνταξιοδότησή του , επιλέγει να παραιτηθεί καταγγέλλοντας τη διαρροή που έγινε σε κρίσιμης σημασίας υπόθεση.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά.  Διαρροές από τις διασκέψεις  των μελών του ΣτΕ και των άλλων ανώτατων δικαστηρίων σε σημαντικές υποθέσεις γίνονταν  και θα γίνονται. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά  τους , και αυτοί που διαρρέουν πληροφορίες από τις απόρρητες δικαστικές διασκέψεις κάνουν επίσης  τη …. δουλειά τους.

Στην περίπτωσή μας , σύμφωνα με τη διαρροή, η Ολομέλεια του ΣτΕ με διαφορά μόλις μιας ψήφου έκρινε ότι το νέο χαράτσι που φέρνει στις συντάξεις ο ο νόμος Κατρούγκαλου είναι συνταγματικό.

Ο μέχρι χθες πρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος επελέγη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,-υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο για το ποιοι κύκλοι  πίεσαν για την τοποθέτησή του στην προεδρία και ποιοι διαφώνησαν-   έκρινε  τώρα ότι πρέπει να παραιτηθεί, συνοδεύοντας την απόφασή του αυτή με μύδρους κατά των μνημονιακών μέτρων και της νέας μείωσης των συντάξεων που θα οδηγήσει , όπως είπε, σε πλήρη εξαθλίωση τους συνταξιούχους.  Ηθελημένα λοιπόν κατέστησε γνωστό δημοσίως,  τι θέση πήρε στη διάσκεψη για το ασφαλιστικό, η οποία  είναι σε εξέλιξη.

Δηλαδή, ο ίδιος ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ διαρρέει ποια στάση κράτησε στην ψηφοφορία, παραβιάζοντας το απόρρητο, την ίδια στιγμή που αποχωρεί καταγγέλλοντας τις  απαράδεκτες διαρροές.

Εύλογα , λοιπόν,  κάποιοι συνδέουν την κίνησή του αυτή ως εγγραφή παρακαταθήκης  για ενδεχόμενη μελλοντική μεταπήδησή  του στην πολιτική.  Ο καιρός θα δείξει.

Επικρίνεται ακόμη διότι κατακεραύνωσε την πολιτική των αλλεπάλληλων περικοπών των συντάξεων, ενώ η υπόθεση είναι ακόμη υπό κρίση, κάτι που εκλαμβάνεται ως πίεση προς τους εν διασκέψει συναδέλφους του. Λες και  οι δικαστές  είναι τόσο ευεπίφοροι  σε πιέσεις, χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι.

Δεκτά όλα αυτά τα ατοπήματα.

Όμως, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τελικά αν το ΣτΕ «θα ευλογήσει» τις νέες περικοπές που θα υποστούν οι συνταξιούχοι, κάτι που δεν έκανε για τις περικοπές των συνταξιούχων δικαστών. Αυτό ενδιαφέρει τις ζωές των ανθρώπων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here