Του ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗ

Η επέτειος των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης κατά του Οθωμανικού ζυγού πλησιάζει.

Θυμάμαι τα βιβλία Ιστορίας στο Γυμνάσιο –προ 35ετίας- που έβριθαν τρομακτικών περιγραφών μαχών, βασανισμών και λεηλασιών εις βάρος των Ελλήνων. Ο τόνος με την πάροδο των ετών μαλάκωσε και οι ακραίες περιγραφές περιοριστήκαν δραστικά. Αντίστοιχες αλλαγές έχουν σημειωθεί σε βιβλία Ιστορίας πλείστων κρατών. Προφανώς, όταν θέλεις να εξελιχθείς ως κράτος, δεν ωφελεί να στέκεσαι σε μαύρες σελίδες της Ιστορίας. Είναι προτιμότερο να δράττεις την ευκαιρία να προσεγγίσεις κράτη και λαούς παρά να διαιωνίζεις το παρελθόν. Οι νέες γενιές πρέπει να γνωρίζουν το παρελθόν, αλλά να κοιτούν μπροστά. Τα κράτη οφείλουν να κτίζουν γέφυρες με αλλοτινούς αντιπάλους. Είναι ο μόνος τρόπος.

Είναι γεγονός, ότι μια ψυχραιμότερη ματιά, μια πιο αντικειμενική προσέγγιση σε ιστορικά γεγονότα, πολλές φορές με τη συνδρομή πηγών της «άλλης» πλευράς, ωφελεί αλλοτινούς εχθρούς να σχηματίσουν μια πληρέστερη κατανόηση των πεπραγμένων.

Αξίζει εδώ, να σημειωθεί μια χρόνια παράλειψη στην εξιστόρηση της Παλιγγενεσίας: Η συμβολή του Τεκτονισμού στην Επανάσταση του 1821, όπως άλλωστε σε όλα τα σημαντικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των τριών τελευταίων αιώνων. Η Αμερικανική Επανάσταση το 1776, η Γαλλική Επανάσταση του 1789, οι εξεγέρσεις στην Νότια Αμερική που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία πλείστων κρατών, οι αγώνες για την απελευθέρωση και ενοποίηση της Ιταλίας υπό τον Γκαριμπάλντι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτεργατών της Επανάστασης, από τους Φιλικούς και τον Κολοκοτρώνη, μέχρι τον Καποδίστρια και τον Λόρδο Βύρωνα, ασπάζονταν την φιλοσοφία του Τεκτονισμού. Την φιλοσοφία της ελεύθερης βούλησης, της πίστης στην ανθρώπινη εξέλιξη, της Επιστήμης και της Λογικής, ενάντια στις δεισιδαιμονίες και τον σκοταδισμό. Όλες οι «μυστικές εταιρίες» από την Φιλική Εταιρία και την «Λέσχη Φοίνιξ» που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο το 1787, μέχρι το «Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο» και την «Φιλόμουσο Εταιρία» υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, αποτελούσαν Τεκτονικά εργαστήρια, όπου οι έννοιες της ανεξαρτησίας και της εξέλιξης ήταν πρωταρχικής σημασίας.

Μόνο ο Τεκτονισμός μπορούσε να εμπνεύσει την αποτίναξη της δουλείας και την πίστη στη Δημοκρατία, τη Γνώση και την Ελευθερία. Ήταν ο μόνος θεσμός που υποστήριζε την γέννηση ενός κράτους μέσα από τις στάχτες, μέσω ιδίων δυνάμεων. Κανένας θεός δεν θα απελευθέρωνε τους υπόδουλους Ρωμιούς. Μονάχα η πίστη στην εξέλιξη σε συνθήκες ανεξαρτησίας. Ο Ρήγας Φεραίος υποστήριζε πως «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά», εκφράζοντας την πίστη του Τεκτονισμού στην ελεύθερη βούληση.

Είναι κρίμα που η επιρροή και η συμβολή των Τεκτονικών ιδεωδών στην Επανάσταση του 1821 δεν έχει αναγνωριστεί όπως στη περίπτωση λ.χ της Αμερικανικής Επανάστασης. Η επέτειος των 200 ετών ίσως είναι η ευκαιρία να αποκατασταθεί  αυτή η παράλειψη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here