Η ομίχλη και η υγρασία που σκέπασε την Αθήνα

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα και η σχετική υγρασία, ευνοώντας το σχηματισμό ομιχλών, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν έντονα  xτες και σήμερα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έχουμε και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Πρόκειται για το φαινόμενο της ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς (advection fog):

Αυτή σχηματίζεται όταν μια θερμή και υγρή αέρια μάζα μεταφερθεί πάνω από μια ψυχρότερη επιφάνεια, οπότε η θερμοκρασία της πέφτει. Καθώς ψύχεται η αέρια μάζα, οι υδρατμοί της συμπυκνώνονται και έτσι δημιουργείται ομίχλη. Για τη δημιουργία αυτού του είδους ομίχλης, απαιτείται η ύπαρξη ελαφρού ανέμου που θα μεταφέρει την υγρή και θερμή αέρια μάζα. Η ομίχλη μεταφοράς κινείται οριζόντια κατά μήκος του εδάφους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ομίχλη ονομάζεται η αιώρηση πολύ μικρών υδροσταγονιδίων στον αέρα, που περιορίζει την ορατότητα στην επιφάνεια της γης σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων. Ουσιαστικά είναι ένα σύννεφο που έχει κατέβλθει στην επιφάνεια της γης και περιορίζει την ορατότητα στο ένα χιλιόμετρο ή και λιγότερο

Οταν στην επιφάνεια της γης επικρατεί ομίχλη που επιτρέπει την ορατότητα πάνω από το  ένα χιλιόμτερο, τότε μιλάμε για καταχνιά ή για πούσι. Ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού της, η ομίχλη διακρίνεται σε ομίχλη ακτινοβολίας, ομίχλη μεταφοράς, ομίχλη εξάτμισης και ομίχλη κλιτύος (ομίχλη βουνοπλαγιάς ή ανολίσθησης). Άλλοι τύποι ομίχλης επίσης, είναι η αιθαλομίχλη και η μετωπική ομίχλη (frontal fog).

Η ομίχλη στην Αττική, ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, μπορεί να δηµιουργηθεί οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας, σε αντίθεση µε την οµίχλη ακτινοβολίας που σχηµατίζεται συνήθως νύχτα και διαλύεται όταν αλλάξει η διεύθυνση του ανέµου ή αν ενισχυθεί ο άνεµος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here