Η οικονομική κρίση απειλεί τον Ερντογάν-Υπό αμφισβήτηση η παντοδυναμία του στις κρίσιμες σημερινές δημοτικές εκλογές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), 17 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο μιας πολιτικής ήττας στις σημερινές κρίσιμες δημοτικές εκλογές. 

Τα περίπου 60 εκ. Τούρκοι ψηφοφόροι, επηρεασμένοι απο την οικονομική κρίση, απειλούν να θέσουν εκτός της επιρροής του Ερντογάν την Αγκυρα και την Κων/πολη, καθώς και πολλές περιφέρειες της χώρας. Ακόμη και υποστηρικτές του ΑΚΡ κατηγορούν τις πολιτικές του προέδρου για τη δυστυχία τους, δίνοντας σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα προσωπικής ψήφου για τον Ερντογάν.

Σε διάστημα μόλις ενός έτους, η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίουΕπιπλέον, ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο – έχει πλέον φθάσει το 20%. Και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης συνεχίζει να μειώνεται. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μόνο 2,6%. Η ανεργία κυμαίνεται στο 11%, το οποίο σημαίνει ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχεδόν 10 χρόνια.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να προχωρήσει σε μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Αντ’ αυτού, η κυβέρνησή επιμένει να κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις και να παρουσιάζει τη χώρα ως θύμα της «οικονομικής βίας». Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει επίσης ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν μετά τις εκλογές και δαιμονοποιεί την αντιπολίτευση. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 57 εκατομμύρια πολίτες σε αυτές τις εκλογές στις οποίες μετέχουν, μεμονωμένα ή σε συμμαχίες, δώδεκα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το κυβερνών AKP, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το «Καλό» (IYI) και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το AKP και το εθνικιστικό κόμμα των γκρίζων λύκων MHP, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτές τις εκλογές, συγκροτώντας τη Λαϊκή Συμμαχία και θα υποστηρίζουν το μεν τους υποψηφίους του δε σε 30 μητροπολιτικούς δήμους και 51 επαρχίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Από την άλλη το φιλοκουρδικό κόμμα της Ελευθερίας των Λαών, ΗDP, έχει κατεβάσει υποψήφιους κυβερνήτες σε λιγες μόνο περιφέρειες, ενώ στις περισσότερες υποστηρίζει, διακριτικά, τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης. Η ψήφος των Κούρδων θα κρίνει πολλά σε αυτές τις εκλογές.

Για την ώρα βέβαια, η θέση του ίδιου του Ερντογάν είναι εξασφαλισμένη. Οι επόμενες γενικές εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν πριν από το 2023.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here