Η οικονομία σε μαύρο φόντο, η κυβέρνηση στα τυφλά.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

 

     Μπορεί η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η νέα έξαρση της πανδημίας και  η τραγική κατάσταση στη Μόρια να κυριαρχουν στην επικαιρότητα όμως η κρίση στην οικονομία είναι ακόμα εδώ, διαρκής και μόνιμη απειλή για την χώρα και την ελληνική κοινωνία.

 Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να σκεπάσει κάτω από το χαλί την τραγική κατάσταση της οικονομίας και να την παρουσιάσει ως ένα πρόσκαιρο και συγκυριακό αποτέλεσμα της πανδημίας τα νούμερα (ύφεσης, ανεργίας, ελλειμματος, εσόδων κ.α) είναι αμείλικτα και διαμορφώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα κι ένα αβέβαιο και δυσοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους, τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τους ανέργους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 Ας δούμε ένα – ένα τους μελανούς  αριθμούς της οικονομίας:

  1. Η ύφεση τρέχει με 15,2% όμως η κυβέρνηση επιχαίρει γιατί λέει  είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε προβλεφθεί. Μόνο η κυβέρνηση δεν είχε κάνει ποτέ καμία τέτοια πρόβλεψη. Τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η διοίκηση της  Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο που η χώρα ήταν σε καραντίνα μιλούσαν για μονοψήφιο ποσοστό ύφεσης και χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Επομένως επέδειξε αδυναμία πρόβλεψης, που οδήγησε σε λάθος προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κινδύνου και το αποτέλεσμα το βλέπουμε τώρα. Επίσης η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι λόγω της πολιτικής της η οικονομία είχε περιέλθει σε ύφεση ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020 -πριν την πανδημία – για πρωτη φορα μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

  2.  Η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο απο το 14,4% στο 18,3%, ποσοστό μεγαλύτερο κι από αυτό του Ιουνίου του 2019. Στο τρίμηνο της πανδημίας χάθηκαν 183.000 θεσεις εργασιας . ΟΙ άνεργοι καταγράφονται σήμερα στους 836.637 αυξημένοι κατα 27.091 (η συν 3,3%) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 και αυξημένοι κατά 58.146 η συν 7,5% απο τον Μάιο του 2020. ΚΙ αυτή  η αύξηση όμως είναι πλασματική αφού δεν υπολογίζονται όσοι βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας η στο πρόγραμμα Συν-Εργασια.

  3. Μεγάλη βουτιά  όμως έχει κάνει και  το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στα 7,45 δισ. έφθασε το έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και σε σύγκριση με πρωτογενές πλεόνασμα 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

  4. Ανάλογη εικόνα και στα έσοδα. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.841 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.231 εκατ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.676 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.743 εκατ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020.εμπόριο, ο τουρισμός και οι μεταφορές.

  5. Στο β’  τρίμηνο του 2020 υπήρξαν απώλειες 3,3 δισ ευρώ στον γενικό κλάδο τουρισμού, εμπορίου, μεταφορών που είναι ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας . Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος αυτός εχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παραγεται στην Ελλαδα και ειχε την μεγαλύτερη συνεισφορά στην συρρικνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Δηλαδη το 65% των 12,2 ποσοστιαίων μονάδων πτωσης της συνολικης ακαθαριστης προστιθεμενης αξιας στο β’ τριμηνο.

  6. Στο -2,3%, βρίσκεται και ο αποπληθωρισμός , ο μεγαλύτερος της ευρωζώνης .

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here