Η οικονομία δοκιμάζεται, τα … λεφτόδενδρα της Ε.Ε αργούν, ο ανασχηματισμός δεν αρκεί και οι πρόωρες εκλογές είναι ακόμα στο τραπέζι

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Σκούρα τα πράγματα στην οικονομία και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα  για την κυβερνηση.  Όσο κι αν τα φιλικα της  μέσα ενημέρωσης εξωραΐσουν την κατάσταση και ωραιοποιησουν την εικόνα της η πραγματικοτητα ειναι αμειλικτη και με αυτή έχει ήδη αρχίσει να αναμετράται η κυβέρνηση.  Και τι να σου κάνει ένας ανασχηματισμός, διορθωτικός, δομικός η όπως αλλιώς θέλουν να τον ονομάσουν. Εξάλλου πότε οι ανασχηματισμοί έλυσαν προβλήματα για να λύσουν και τώρα; Ποτέ των ποτών! Ϊσως γι αυτο κύκλοι εντός της κυβέρνησης δεν έχουν σβήσει οριστικά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ούτως ώστε να μηδενισθεί το κοντέρ. Και ποιός θα είναι λόγος για τις προωρες εκλογές; Τα εθνικά θέματα ήταν πάντα ένας καλός λόγος ιδιως τώρα που οι γείτονες έχουν ξεφύγει  και απειλούν θεούς και δαίμονες.

 Μαύρη τρύπα 9 δισ στην αγορά

 Ιδού λοιπον ορισμένα στοιχεία της αμείλικτης οικονομικής πραγματικότητας, που απειλουν, να ξεγυμνώσουν την κυβέρνηση της Ν.Δ:

Μπορεί να το περίμεναν αλλά δεν απέφυγαν το σοκ στο οικονομικό επιτελείο  όταν διάβασαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποια χάθηκαν περίπου 9 δισ ευρώ το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου απο τα ταμεια των επιχειρησεων σχεδόν όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας (31,2 δισ ευρώ ο κυκλος εργασιων φέτος 40 δισ  περισυ το ιδιο διμηνο). ΟΙ ελπιδες του οικονομικού επιτελείο στρεφονται στον τουρισμο του καλοκαιριού  για να μπορεσουν, να κανουν ενα υπολογισμο της συνολικης ζημιας καθως δεν φαίνεται να έχουν ακομα καθαρη εικονα. Και τι να σώσει ο τουρισμός υπό  της παρούσες συνθήκες; Υπολογιζεται ότι ο κλάδος αυτός θα έχει φέτος ζημιές 10 δισ  ευρώ

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι η ύφεση το δευτερο τριμηνο η το τριμηνο της καραντίνας δηλαδη,  θα ειναι σε διψήφιο νούμερο.  Πριν μερικες μερες κάποια δημοσιεύματα έλεγαν ότι μπορεί να φθάσει και 15%, μία ύφεση που σημειωτέον ξεκίνησε ουσιαστικα πριν την πανδημία τους πρωτους δυόμισι μήνες του έτους .

Επίσης και η μαύρη τρύπα του πρωτογενους ελλείμματος στο πεντάμηνο προσέγγισε τα 5 δισ ευρώ. Το μόνο στοιχείο που σώζει την κατάσταση για την ώρα και την ρευστοτητα είναι ο -ακόμα- φτηνός δανεισμός, όπως έδειξε το δεκαετές ομόλογο πριν μερικές μέρες.

   Πολιτικά 

 όμως το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός οτι η κυβέρνηση γενικά δεν τα πηγε απο την αρχή καλά με την οικονομία αφου οι επιδόσεις και προ κορωνοιου δεν ήταν καλές. Είχε παραλάβει αναπτυξη 2,8%, τον Ιουνιο έκλεισε την χρονια με 1% και τους πρωτους μηνες χωρις κορωνοιό επι της ουσιας, μπηκε σε ύφεση η οικονομία.

Τα λεφτόδενδρα της Ε.Ε αργούν

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ευρωπαϊκά … λεφτόδενδρα αργούν να έρθουν! Οι πόροι από το ταμείο ανάπτυξης  (τα περίφημα 32 δισ ευρώ) θα αργησουν να εκταμιευθουν, μαλλον το 2021  αφού ακομα δεν υπάρχει συμφωνία γεγονός που επιβεβαιώθηκε και χθες στην Συνοδο Κορυφης ενω οι πόροι από άλλα προγράμματα (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.α) θα είναι διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Απ’ ολα τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαικη Ενωση ουτε ευρω δεν έχει έρθει ακόμα στο δημοσιο ταμειο , έλεγε προσφατα σημαινον παράγοντας του  υπουργείου  Οικονομικών τονίζοντας πως όσες δαπάνες έχουν γίνει μέχρι τωρα ειναι απο τα χρηματα που έχει το κράτος στο ταμείο του. Κι αυτο χωρις να πειραχτει το ποσο των 15,5 εκ ευρώ που προοριζεται για το χρέος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here