Η νέα Διώρυγα του Σουέζ αλλάζει τις ισορροπίες στη παγκόσμια ναυσιπλοΐα

Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, τόσο γεωστρατηγικά όσο και σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου και ναυσιπλοϊας, θεωρείται η νέα διώρυγα του Σουέζ, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα, Πέμπτη, από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο.

Η νέα διαπλατυμένη διώρυγα, έχει μήκος 72 χιλιομέτρων και θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε 11 αντί 18 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η διώρυγα του Σουέζ, μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου, συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, είναι η συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των χωρώ γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το έργο διεύρυνσης του καναλιού ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου του 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις! Για την κατασκευή της εργάσθηκαν περισσότεροι από 43.000 εργάτες οι οποίοι δούλευαν μέρα-νύχτα!

Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα. Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023.

Η νέα διώρυγα έχει ως προοπτική να δημιουργηθεί μια πλήρως αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή γνωστή ως η «ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ». Η ζώνη θα αποτελέσει βιομηχανική περιοχή και χώρο προσφοράς υπηρεσιών στον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων, με περισσότερους από 1,6 δισ. πελάτες από όλο τον κόσμο.

«Η νέα διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μόνο μια διώρυγα και ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Για τον αιγυπτιακό λαό αποτελεί καταλύτη που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου και θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here