Η ΝΔ, ο Βενιζέλος και η δικαιοσύνη ως υποχείριο-Μια βαθιά αντιθεσμική αντίληψη

Η ΝΔ και η αντιπολίτευση στο σύνολό της, με την αρνητική και επιθετική στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση όσον αφορά την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, αποδεικνύουν, με τον πιο ωμό τρόπο, ότι η επιλογή των ανώτατων δικαστών στις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης, είναι μια καθαρά κομματική και αναξιοκρατική διαδικασία!

Η ΝΔ και όσοι αμφισβητούν την διαδικασία, κάνουν ακριβώς αυτό για το οποίος δήθεν εγκαλούν την κυβέρνηση. Θεμελιώνουν με απτό τρόπο την λογική μιας δικαιοσύνης-υποχείριο της εκτελεστικής εξουσίας και κατατάσσουν τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς σε σώμα υποτελών των κομματικών ηγεσιών και υποχείριων στις βουλές της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Με τη κριτική της αυτή, η ΝΔ και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν πολιτικοί φορείς, καταδεικνύουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Οτι στόχος τους είναι να ελέγξουν εκείνοι την τελική επιλογή, προφανώς αρεστών δικαστών, αφού η εκ προοιμίου αμφισβήτηση των όποιων επιλογών της κυβέρνησης,, θέτει μείζον θέμα όσον αφορά την ακεραιότητα, την επιστημονική επάρκεια και την αμεροληψία συλλήβδην των υποψηφίων προς επιλογή,  ανωτάτων δικαστών του Αρείου Πάγου.

Είναι μια στάση βαθιά αντιθεσμική, που πλήττει ευθέως το κύρος και την ανεξαρτησία των θεσμών καθώς διογκώνει  την διάχυτη θεσμική καχυποψία και ενισχύει τις αντιλήψεις περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη που πιστεύει ότι θα κερδίσει εκείνη τις εθνικές εκλογές, αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη ως «λάφυρο» των νικητών. Θέλει πάση θυσία να ορίσει εκείνη την νέα ηγεσία. Αδιαφορεί για το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και την ανάγκη να μην μείνουν ακέφαλοι κορυφαίοι θεσμοί της δικαιοσύνης, ενόψει μάλιστα των εκλογών.

Το χειρότερο όμως δεν είναι η αντίληψη περί δικαιοσύνη-λάφυρου» αλλά η πρόθεση να ελέγξουμε την δικαιοσύνη μέσω της ηγεσίας της. Γιατί αυτό λένε ουσιαστικά με τη κριτική τους. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον έλεγχο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την δική τους διακαή επιθυμία να ορίσουν δικούς του εκλεκτούς στην ηγεσία.

Ομως η δικαιοσύνη δεν μπορεί να πορευθεί με αυτή πρακτική. Οι «εκλεκτοί» δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στη διαδικασία επιλογής. Μοναδικά κριτήρια πρέπει να είναι η επιστημονική επάρκεια, η όλη διαδρομή του δικαστή και φυσικά η επετηρίδα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης που εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis, δεν δίστασε να κατηγορήσει την εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ελ Τουλουπάκη ως υποχείριο της σκευωρίας του Μαξίμου και να καταγγείλλει ψευδώς ότι διορίσθηκε στη θέση της από την κυβέρνηση, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι τοποθετε΄ται εκεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Είναι λοιπόν σαφές με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται  η ΝΔ την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικαστών. Αλα κάρτ…

Η κυβέρνηση από την άλλη παραμένει στη θέση της τουλάχιστον ως τις 10 Ιουνίου. Μετά θα είναι όντως οιονεί υπηρεσιακή. Αλλά μέχρι να παραιτηθεί επισήμως, διατηρεί όλες τις εξουσίες και τις αρμοφδιότητες που της δίνειο το Σύνταγμα. Δεν μπορεί αν είναι οιονεί κυβέρνηση, όπως θέλει η αντιπολίτευση.

Η αναγγελία της πορόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αντανακλά την δημοκρατική ευαισθησία του πρωθυπουργού. Δεν ήταν υποχρεωτικός μονόδρομος. αλλά πολιτική επιλογή. Πιθανόν, αναγκαστική αλλά επιλογή. Οποιοι θέλουν να εμφανίσουν την κυβέρνηση ήδη παραιτημένη, ανήμπορη και ανίκανη να διοικεί, υποσκάπτουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορούσε να απέχει από την επιλογή, επικαλούμενη λόγους ηθικής τάξης, καθώς διανύουμε ήδη, ατύπως, προεκλογική περίοδο. Με το τρόπο αυτό, θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και μόνον η αντιπολίτευση.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here