Η ΝΔ διαφημιζει ηλεκτρικά ΙΧ, αλλά ο κόσμος αγοράζει ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια

Μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μόλις άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων κατατέθηκαν 938 αιτήσεις.

Ήδη απορροφήθηκε περίπου το 1 εκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά 45 του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

Ομως παρά τις προτροπές για ηλεκτρικά ΙΧ, ο κόσμος έχει λεφτά μόνο για ποδήλατα. Το 80% των αιτήσεων ήταν για ποδήλατα και κυρίως σε πόλεις.

Πώς λειτουργεί

Ο κινητήρας  βοηθά με τις ταχύτητες για να κάνει ο αναβάτης λιγότερο κοπιαστικό πεντάλ, οπότε βγαίνουν άνετα οι ανηφόρες. Διαθέτουν ενσωματωμένο ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρία, που υποβοηθούν τον οδηγό και άλλα έχουν την υποβοήθηση στο σύστημα των πεντάλ (pedelec) ενώ άλλα την έχουν στον πίσω τροχό. Δεν χρειάζονται ειδική άδεια και δίπλωμα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν πιο ενισχυμένους σκελετούς, αναρτήσεις αλλά και πιο μεγάλο βάρος -10 έως 31 κιλά.

Η μπαταρία και το μοτέρ είναι τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία του. Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των e-bike είναι από 200 ως 850W. Η επαναφόρτιση των μπαταριών «παίρνει» 3 έως 5 ώρες και γίνεται με φορτιστή που διατίθεται με το ποδήλατο. Οι μπαταρίες τους είναι οι ίδιες μπαταρίες λιθίου-ιόντων που χρησιμοποιούνται στα laptop, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού. Έχουν κι αυτές ημερομηνία λήξης, 3-5 χρόνια. και κοστίζουν από 300 έως 800 ευρώ

Ο πιο διαδεδομένος τύπος μοτέρ είναι αυτός που είναι εγκατεστημένος στα πεντάλ  ενώ στον άλλο τύπο, το μοτέρ είναι στον τροχό. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα πρώτα έχουν αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη, ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακρίβεια.

Συμβάλλουν από 25-80% στην ισχύ του ποδηλάτη και έχουν πέντε στάδια. Το πρώτο είναι κυρίως για διαδρομές χωρίς ανηφόρες. Το επόμενο βοηθά κατά 100-150%. Το ανώτερο επίπεδο (Turbo ή High) προσφέρει υποβοήθηση έως 200%, για να αντιμετωπίζονται οι ανηφόρες και να κινείται κάποιος με υψηλή ταχύτητα.

Κόστος

Στοιχίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο, αλλά βρίσκει κάποιος και με 250 ευρώ και με 3.200. Στην αγορά φθηνού κάποιος πρέπει να αναλογιστεί και αν θα βρισκει ανταλλακτικά ή αν θα έχει βοήθεια γενικά για τη συντήρηση και τυχόν βλάβες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here