H μάχη της Παλμύρας: Βίντεο της επιτυχημένης επιχείρησης του συριακού στρατού

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού, μετά την συντονισμένη επιχείρηση που εξαπέλυσαν τις τελευταίες ημέρες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη πόλη της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος.

maxi palmyras11

Συριακός Στρατός: Το Ισλαμικό Κράτος αρχίζει να καταρρέει

Η στρατιωτική ηγεσία της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα πως ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Παλμύρας, έπειτα από νίκη που σηματοδοτεί την αρχή της κατάρρευσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού δήλωσε πως η ανάκτηση της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει επίσης πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι η μόνη ικανή δύναμη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στη Συρία.

Τονίζει πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του, με την υποστήριξη συριακών και ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, θα συνεχίσουν την στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νούσρα «και άλλων τρομοκρατικών ομάδων».

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Άσαντ για την ανακατάληψη της Παλμύρας, αναφέρει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, για την ανακατάληψη της πόλης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ομόλογό του για την απελευθέρωση της πόλης της Παλμύρας που ανακατέλαβαν σήμερα οι Σύροι στρατιώτες από τους τρομοκράτες, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας της μοναδικής αυτής ιστορικής πόλης για τον παγκόσμιο πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το RIA Novosti.

Από την πλευρά του, ο Άσαντ αναφέρθηκε «στη βοήθεια που προσέφεραν οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις και υπογράμμισε ότι η πρόοδος, όπως η απελευθέρωση της Παλμύρας, δεν θα είχε σταθεί δυνατή χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, «οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν τις συριακές αρχές στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία και για την απελευθέρωση του (συριακού) εδάφους από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα και την ενημέρωσε ότι μέλη της ρωσικής αποστολής στη Συρία θα βοηθήσουν στην αποναρκοθέτηση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας. Ο πρόεδρος Πούτιν και η Ιρίνα Μπόκοβα συμφώνησαν ότι «η Unesco, η Ρωσία και η Συρία θα μπορέσουν σύντομα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει η εκτίμησε των ζημιών που έχουν υποστεί οι αρχαιότητες από τους τρομοκράτες και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση» των μνημείων που μπορούν να σωθούν, κατέληξε ο Πεσκόφ.

Πλάνα από την Παλμύρα μέσω του απεσταλμένου του ρωσικού καναλιού

palmyra maxi7

palmyra maxi4

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 40 εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες στην Παλμύρα, έπληξαν 158 στόχους του Ισλαμικού Κράτους και σκότωσαν περισσότερους από 100 τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, στις τρεις εβδομάδες που διαρκεί η επιχείρηση του συριακού στρατού και των συμμάχων του για την ανακατάληψη της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου. Με την κατάληψη της Παλμύρας θα ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του στρατού προς τα προπύργια του ΙΚ στις ανατολικές περιοχές της Συρίας.

palmyra maxi

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραμχάν είπε ότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που τον στηρίζουν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο της πόλης, κυρίως τις βόρειες και δυτικές συνοικίες, καθώς και ένα μέρος της αρχαίας πόλης με τα ρωμαϊκά ερείπια. Μάχες δίνονται επίσης σε ένα μέτωπο στα νότια.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης και τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν από τις πλαγιές της μεσαιωνικής ακρόπολης της Παλμύρας, που καταλήφθηκε από τον στρατό την Παρασκευή, ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έχουν προωθηθεί μέσα στην πόλη και έχουν καταλάβει πολλές γειτονιές.

palmyra maxi2

Με βάση μια απογραφή πριν από περίπου 10 χρόνια, η Παλμύρα είχε 50.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατακόρυφα όταν έφτασαν στην περιοχή πολλοί εκτοπισμένοι από τον συριακό εμφύλιο, μετά το 2011, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν όταν την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ηρωικές δυνάμεις μας θα συνεχίσουν την προώθησή τους μέχρι να απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό αυτής της γης», είπε ένας στρατιώτης στη δημόσια τηλεόραση, μιλώντας από την ακρόπολη της Παλμύρας που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς, του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που θεωρούνταν πολιτιστικά ορόσημα επί 2.000 χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την καταστροφή τους «έγκλημα πολέμου». Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τους ναούς, τα ταφικά μνημεία και την Αψίδα του Θριάμβου που επίσης καταστράφηκαν.

palmyra maxi3

«Θα τα ξαναχτίσουμε με τις πέτρες που απέμειναν, με τις κολόνες που απέμειναν. Θα ξαναζωντανέψουμε την Παλμύρα», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, πρόσφατα βίντεο, μεταξύ των οποίων και ένα που τραβήχθηκε από κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αποκάλυψαν ότι πολλά κτίσματα έχουν σωθεί, όπως το αμφιθέατρο και η λεωφόρος με τις κιονοστοιχίες, ενώ το τείχος γύρω από τον Ναό του Βήλου παραμένει όρθιο.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα χαιρέτισε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού: «Εδώ και έναν χρόνο, η λεηλασία της Παλμύρας είναι το σύμβολο της πολιτιστικής εθνοκάθαρσης στη Μέση Ανατολή».

palmyra maxi6

Το ΙΚ δέχεται επίσης ισχυρές πιέσεις και στο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, έχουν εξαπολύσει από την Πέμπτη επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Στη Ράκα, τη de facto «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου, ο ιμάμης του ΙΚ Άμπου Άλι αλ Σαρίι, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής, επαίνεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν «και άλλες επιθέσεις εναντίον των απίστων της Δύσης».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here