Η λίστα των νεκρών και γιατί ΔΕΝ θα τη διαβάσετε εδώ

Μπορείτε να δείτε τη λίστα των νεκρών στο Μάτι εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και σε πολλά άλλα λινκ.

Εμείς δεν θεωρούμε ότι η κοινή γνώμη έχει κάτι να αποκομίσει  απο τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, πέραν της ικανοποίησης της ανθρώπινης περιέργειας.

Επιπλέον, παίχτηκε ένα άσχημο πολιτικό παιγχνίδι στο οποίο δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή ο κατάλογος των νεκρών ως πολιτικό όπλο, λες και η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) εχει κάτι να κερδίσει από τον σεβασμό προς το νεκρό. Είναι δε θέμα αρχής και στη δημοσιογραφία, να μη δημοσιεύουμε στοιχεία φονευθέντος ή νεκρού σε τροχαίο ή υπό άλλες περιστάσεις γιατί πρέπει οι συγγενείς να μάθουν την δυσάρεστη είδηση με τον κατάλληλο τρόπο και όχι από τα ΜΜΕ. Μετά από ένα εύλογο διάστημα, συχνά δημοσιεύουμε ονόματα, αλλά όχι αμέσως.

Επιπλέον δεν συμφωνούμε με την νομική ερμηνεία ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων ισχύει για πρόσωπα και ότι ο νεκρός δεν θεωρείται νομικά πρόσωπο.

Αν δεν είχε προηγηθεί ολο αυτό το άθλιο σκηνικό, με φωτογραφίες νεκρών και σορών στον βωμό του πολιτικού αφανισμού, ίσως και να βάζαμε τον κατάλογο προς ενημέρωση, κυρίως απο κεκτημένη ταχύτητα, να βγάλουμε την «είδηση». Ομως η πικρή αλήθεια, είναι ότι δεν θα το κάναμε για την ενημέρωση, μα για την επισκεψιμότητα -καθότι το θέμα «πουλάει».  Μπορεί να φαίνεται ακραίο, αλλά εμείς τον 1 ή τους 91 δεν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για επισκεψιμότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here