Η κυβέρνηση «ξεφορτώνεται» την Ελ. Τουλουπάκη, με ν/σ που καταργεί την Εισαγγελία Διαφθοράς

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ολοκληρώνει το νομοθετική μεθόδευση για την απομάκρυνση της νυν εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. 

Όπως προβλέπεται σε μία ανάμεσα σε άλλες φωτογραφικές διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου, ακυρώνεται η θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς, η οποία συγχωνεύεται με την Οικονομική Εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι η κ. Τουλουπάκη είχε ασχοληθεί με το σκάνδαλο Novartis – με τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εκφράζει τις έντονες «αντιρρήσεις» της για τον τρόπο που η εισαγγελέας χειριζόταν την υπόθεση. Έτσι, με το σημερινό ν/σ η κυβέρνηση επιτυγχάνει το επιθυμητό –για αυτήν– αποτέλεσμα της αδρανοποίησής της, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την κ. Τουλουπάκη, εκπαθυρώνοντάς την με έναν…  «κομψό» τρόπο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στην εισαγγελία Εφετών και θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εισαγγελέας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές της. Συγκεκριμένα, η κ. Τουλουπάκη προσέφυγε πρώτον λόγω της απόλυτης παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας από τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και δεύτερον για το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχη όταν χωρίς αιτιολογικό επιλέχτηκε ως «αξιόπιστο» το ενοχοποιητικό και όχι το τεκμηριωμένο απαλλακτικό πόρισμα που συντάχθηκε για την ίδια από ομόβαθμους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here