Μια ακόμη προσπάθεια να οικειοποιηθεί η τωρινή Κυβέρνηση, έργο της προηγούμενης περιόδου έγινε πρόσφατα από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχών – Υιοθεσιών (ΕΣΑΝΥ), όταν και δήλωσε ανάμεσα σε αλλά ότι: «Το 2020 θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία σύμφωνο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας…».
Η απόπειρα αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη όμως από πρώην περιφερειακά στελέχη των μονάδων κοινωνικής φροντίδας ανά τη χώρα, τα οποία αποκατέστησαν με δημόσιες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αλήθεια. Ενδεικτική είναι η παρακάτω ανάρτηση όπου οδηγεί σε ορισμένα από τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου, καθώς και στον εμβληματικό νόμο 4538/2018 περί αναδοχής και υιοθεσίας που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 16-05-2018 και όχι φυσικά το 2020, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χατζηδάκης.
▪️3/3/2021 «Το 2020 θεσπίσαμε ένα ΝΕΟ‼️πλαίσιο για την #αναδοχή και #υιοθεσία σύμφωνο με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας…» https://t.co/kvdmkM1qmd
✔️26/4/2018 https://t.co/FWZwGm7jjW
✔️9/5/2018 https://t.co/nTUAuLrzf8
✔️16/5/2018 https://t.co/ETiO2HmUlG pic.twitter.com/kyJPCVKbCJ— Theodoros P. Dimopoulos – Θεόδωρος Π. Δημόπουλος (@Theo_Dimopoulos) March 4, 2021
Στους συνδέσμους που παρατίθενται οδηγείται κανείς σε τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων τότε, στην ομιλία της πρώην Αν. Υπουργού αρμόδιας για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θ. Φωτιου καθώς και στο πλήρες κείμενο του νόμου. Με το συγκεκριμένο νόμο θεσπίστηκε μια διαδικασία κατά την οποία παιδιά που δεν ζουν με τη βιολογική τους οικογένεια, μόνιμα ή προσωρινά, και υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς θα μπορούν να ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα με σκοπό να ταιριάξουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους και να βρεθεί μια οικογένεια για κάθε παιδί.
Τα παιδιά που βρίσκονται σε μαιευτήρια και νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο, όπου καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους. Ταυτόχρονα δημιουργείται το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών, σύμφωνα με το οποίο το παιδί θα κατευθυνθεί σε αναδοχή ή υιοθεσία. Για πρώτη φορά μπήκαν οι βάσεις ώστε το κράτος να γνωρίζει πόσα παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, και πόσοι υποψήφιοι γονείς υπάρχουν πανελλαδικά. Μέχρι τη θέσπιση του νόμου το 2018 δεν υπήρχε κεντρικό σημείο αναφοράς.