Η Κυπριακή 25η Μαρτίου (1945) της ανυπακοής στη κυρίαρχη αφήγηση

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Από την πολύ ενδιαφέρουσα Κυπριακή Δεύτερη Ανάγνωση – διαδικτυακό μέσο εναλλακτικής ενημέρωσης και προβληματισμού Κυπριακής προέλευσης – σχετικά με την Κυπριακή 25η Μαρτίου που έλαβε χώρα το 1945 (όταν οι εθνικόφρονες στη Κύπρο απαγόρευσαν κάθε εναλλακτικό κριτικό λόγο περί της κοινωνικής ή ταξικής διάστασης της επανάστασης του 21 και η αρωγός τους αποικιοκρατική αστυνομία με βία επέβαλλε τη θέλησή τους μακελεύοντας τους απείθαρχους/ αριστερούς ιθαγενείς), σε Κυπριακή διάλεκτο διαβάζουμε :
Την 25η Μαρτίου του 1945 θα ζήσει και η Κύπρος την δική της επέτειο του μύθου της παρθενογένεσης.
Στο Λευκόνοικο, μια ιστορική περιοχή [από την εξέγερση του Ρε Αλέξη το 1426-27 μέχρι την τρομοκρατία των μασκοφόρων το 1958] θα ξεσπάσει μια διαμάχη στην Εκκλησία, ενδεικτική του μέλλοντος.
Οι εθνικόφρονες θα απαγορεύσουν στους αριστερούς να εκφωνήσουν και αυτοί λόγο στην Εκκλησία που είναι, λόγω της επετείου της ελληνικής επανάστασης, ο χώρος όπου διαμορφώνεται ο δημόσιος λόγος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η δεξιά/ εθνικοφροσύνη θέλει να ακούγεται μόνο την δική της εκδοχή.
Οι αριστεροί διαμαρτυρόμενοι ενάντια σε αυτήν την λογοκρισία, βγαίνουν από την Εκκλησία και κάνουν διαδήλωση στους δρόμους της κωμόπολης.
Καθώς η διαδήλωση προχωρεί, η αποικιακή αστυνομία, σε μα πρωτοφανή κίνηση, πυροβολεί το πλήθος και σκοτώνει 3 άτομα. Η εθνικοφροσύνη προσπαθεί να αποκλείσει την αριστερά, τον αριστερό λόγο που θα μιλήσει για την επανάσταση του 1821 σαν κοινωνική επανάσταση, όπως την ονειρεύτηκε ο Ρήγας Φεραίος.
Και η αποικιοκρατία, που μόλις πριν λίγους μήνες έχει καταστείλει τα όποια όνειρα απελευθέρωσης των ιθαγενών στη μητέρα Ελλάδα, επαναφέροντας στη εξουσία τους δοσίλογους, θα λειτουργήσει σαν ο μηχανισμός επιβολής της τοπικής εξουσίας των εθνικοφρόνων και στη κόρη Κύπρο. Εκείνη την άνοιξη η αποικιοκρατία μαζί με το μακελειό της διαδήλωσης στο Λευκόνοικο, θα απαγορεύσει την αριστερή εφημερίδα του Βαρωσιού τον Απρίλιο, και τον επόμενο μήνα ενώ τελειώνει ο Β! Παγκόσμιος Πόλεμος, θα συλλάβει την ηγεσία των αριστερών συντεχνιών…
Η εθνική παρθενογένεση είναι ένας μύθος. Ο βολικός (ζωτικός) μύθος αυτών που θέλουν να λογοκρίνουν την πραγματική Ιστορία, που ξεκινά από τα κάτω – γιατί «είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν την Ιστορία».
Η αμαρτωλή αλήθεια πρέπει πάντα και έπρεπε και τότε – με τους διορισμένους βασιλιάδες, με την εισβολή στην Αθήνα το 1944, με την λογοκρισία στην Εκκλησία του Λευκονοίκου, με την δολοφονία «των παιδιών της γαλαρίας» στους δρόμους του Λευκονοίκου – να εξοριστεί. Αλλά η πραγματικότητα αντέχει και στις σφαίρες και στη λογοκρισία. Αντέχει πάντα και πάντα επανέρχεται όπως το απωθημένο (αντέχει και) επανέρχεται στο ασυνείδητο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here