Η Κούκλα, παραμένει

Του Νικόλαου Τουλαντά

 

Η κούκλα είτε με μπούρκα είτε χωρίς, είτε μακιγιαρισμένη είτε αγουροξυπνημένη, είτε νέα είτε γριά, κούκλα είναι. Και δεν είναι από μόνη της αλλά είναι κούκλα για κάποιον με τον οποίο έχει δεσμό μες το οποίον – και μόνο – ξεδιπλώνεται κι αναδεικνύεται.

Ποιον συμφέρει να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί; Ανθρώπους που θα πουλήσουν το κατάφερμά τους ως προσωπικό δυναμισμό.

Ποιον συμφέρει να μη γίνει τζαμί; Ανθρώπους που είναι σε αντίλογο με τους παραπάνω. Ανθρώπους που έως και το Άγιο Όρος θα άντεχαν ίσως να το βλέπουνε ως μουσείο αντί για τζαμιά μέσα στο δάσος…

Τί είναι καλό να γίνει τελικά; Και από ποιους; Καλό είναι να γίνει ό,τι «αρχικά», να γίνει το φυσικό. Η φυσικότητα λέει ότι μεταξύ άλλων – κτιρίων, ναών, τόπων κτλ – η Αγία Σοφία υπάρχει – ανήκει σε έναν σκοπό – για να την λειτουργούν οι Έλληνες Ορθόδοξοι.

Η κοντοφθαλμία αυτών που παίζουν «εν ου παικτοίς» – τα ιερά – κι αυτών που απλώς τα υπερασπίζονται από ανταγωνισμό και συναισθηματισμό δεν αφορά και δε συμφέρει κανέναν.

Την Ανθρωπότητα, τον Ελληνισμό, τους Τούρκους, τους συμφέρει, όπως τα μουσουλμανικά τζαμιά «λειτουργούνται» από Μουσουλμάνους, η Αγία Σοφία να μην υπάρξει ποτέ ξανά ως μουσείο. Πόσο μάλλον να παίζεις ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο γκολφ ας πούμε αν και τα δύο πλαίσια – ισλάμ, ορθοδοξία – διαφέρουν εντελώς και εξ αρχής…

Θα έλεγα ότι όποιος δεν έχει άμεση σχέση με την ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρείται περί ιερών. Το πλαίσιο υποστήριξης της Αγίας Σοφίας ως πολιτισμικό σημείο επίσης μοιάζει να φτύνει πάνω στην ουσία της ιστορίας αλλά παράλληλα την βοηθά να ξαναλάμψει κάποια στιγμή και όντως θα ήταν καλό όλοι οι επίσημοι φορείς να πιέσουν προς την κατεύθυνση έστω του αμέτοχου σεβασμού των κτισμάτων του κάθε πολιτισμού.

Αλλά και όποιος έχει άμεση σχέση με την εκκλησία, πάλι δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, εφόσον «καὶ αἱ τρίχες τῆς κεφαλῆς πᾶσαι ἠρίθμηνται», πόσο μάλλον οι αγάπες κι οι νταλκάδες μας.

Υ.Γ.: Προσπαθώ να μην ανήκω σε κανένα για να είμαι δίκαιος με όλους. Αν είμαι με κάποιον, είναι η Αγία Σοφία (του Χριστού – υπάρχουσα και ορθοβιούσα με τα των τιμών του Ελληνισμού και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας).

 

*Ο Νίκος Τουλαντάς είναι αυτοδίδακτος λογοτέχνης και δημιουργεί ερασιτεχνικά τα τελευταία 12 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με την ποίηση, την στιχουργική και τα τελευταία 5 χρόνια με την δοκιμιογραφία. Το 2018 έλαβε μέρος στον 9ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ) όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του Δοκιμίου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here