Η κόρη του «Huawei» αντιμετωπίζει 30 χρόνια αν εκδοθεί στις ΗΠΑ – Τόλμησε να κάνει μπίζνες με το Ιράν και ειναι και Κινέζα

Οικονομικούς τριγμούς διεθνώς προκαλεί η στάση των Αμερικανών αλλά εν προκειμένω και των Καναδών, με τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της εταιρείας Huawei επειδή ουσιαστικά έπιασε από την πίσω πόρτα το εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν

Εις βάρος της 50χρονης  Mενγκ Γουανζού ουσιαστικά καταλογίζεται και το γεγονός ότι είναι και Κινέζα, μια που ο Τραμπ ειναι σε φάση μπρα ντε φερ με την Κινα. Προ 5 μηνου Βρετανοί, Αυστραλοί και βεβαιως Αμερικανοί είχαν αποκηρύξει πολλά προϊόντα της γιγαντιαίας εταιρείας  (με 170.000 υπαλλήλους) επειδή «μπορεί να εκθέτουν τις συσκευές μας και να τις καθιστουν ευάλωτες σε παρακολούθηση».

Η καχυποψία για κατασκοπία,  δικαιολογημένη ή όχι, δεν εδράζεται σε γεγονότα πάντως, αλλά

1. στον οικονομικό  ανταγωνισμό με την Κινα και

2. στο αντικειμενικό γεγονος οτι ιδρυτής της εταιρείας ειναι ένας μηχανικος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κινας, ο οποίος πριν απο μισο αιώνα άρχισε να ασχολείται  ως ιδιώτης με τηλεπικοινωνίες.

Μετά από αυτούς τους τριγμούς η κινεζική πολυεθνική ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλη οτι θα περιορίσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ «μια που οι Αμερικανοί μας νομίζουν κατάσκοπους».

ΤΩΡΑ

Η κληρονόμος της εταιρείας Huawei  ουσιαστικά απειλείται με 30 χρόνια φυλακή αν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο λογος που οι ΗΠΑ ζήτησαν απο τον Καναδά τη σύλληψή της , είναι ότι μια εταιρεία που έκανε συναλλαγές με το Ιράν, η skycom, είναι θυγατρικής της  Huawei και «παραπλανήθηκαν αμερικανικές τράπεζες» και «παραβιάσθηκε το εμπάργκο».  Η Huawei απο πλευράς της υποστηριζει οτι δεν έχει καμία σχέση με την skycom

Σύμφωνα με δικαστήριο του Καναδά, η κινεζική εταιρεία παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις, δραστηριοποιούμενη στο Ιράν μέσω μίας ανεπίσημης θυγατρικής της εταιρείας.

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei Meng Wanzhou συνελήφθη στον Καναδά την προηγούμενη εβδομάδα και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή της για «αδικήματα απάτης» όπως ανέφερε το δικαστήριο του Βανκούβερ.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η Huawei χρησιμοποίησε μία θυγατρική της, την Skycom, για να δραστηριοποιηθεί στο Ιράν, παρα τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Η Meng φέρεται να παραπλάνησε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λέγοντας ότι η Huawei και η Skycom, ήταν δύο ξεχωριστές εταιρείες Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι δύο εταιρείες δεν είναι ξεχωριστές.

Οι εισαγγελικές αρχές του Καναδά απεφάνθησαν ότι η CFO, αντιπρόεδρος και κόρη του ιδρυτή της Huawei, δεν μπορεί να απελευθερωθεί με εγγύηση διότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής.

Η Meng είχε βρεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Skycom από τον Φεβρουάριου του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, σύμφωνα με έγγραφα της Skycom και αυτό για τους Αμερικανους αποδεικνύει ότι υπάρχει στενη σχεση των δυο εταιρειών, αλλά η αντικειμενική  νομική ερμηνεια είναι ότι ως ιδιώτης μπορεί η Μενγκ να έχει συνεταιριστεί ή εργαστεί στο παρελθόν με πάρα πολλές εταιρείες, χωρίς αυτό να συνδέει απαραιτήτως τις εταιρείες μεταξύ τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here