Η κόντρα Ζωής-Πανούση για τα ΜΑΤ στη Βουλή, έγινε μετωπική ρήξη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: IN TIME

Με μια σκληρή ανακοίνωση της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίνει συνέχεια στη κόντρα της με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση για την είσοδο των ανδρών των ΜΑΤ στη Βουλή και την υποχρεωτική υποβολή τους σε έλεγχο, εξαπολύοντας κατά του κ. Πανούση, προσωπική, κατά μέτωπο επίθεση για την στάση του στο θέμα που έχει δημιουργηθεί. 

Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαλεί τον υπουργό για υποβάθμιση του θεσμού του κοινοβουλίου μέσω της αναβάθμισης της αστυνομίας σε ισότιμο θεσμό και για «πλήρη άρνηση σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου», στον οποίο οι αστυνομικοί διεκδικούν να έχουν ελευθέρας χωρίς κανέναν έλεγχο. Η κ. Κωνστατοπούλου, κατηγορεί τον υπουργό ότι υποδαυλίζει με τις δηλώσεις την εκ μέρους των αστυνομικών αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής και του ζητά να πάψει να μεταμορφώνεται σε «αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος αλλά να περιοριστεί στον θεσμό του ρόλο».

Οι βαριές αυτές εκφράσεις της Προέδρου της Βουλής κατά του κ. Πανούση, που έρχονται αμέσως μετά την απόφαση της Κ.Ε της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσει την παραίτησή του,  είναι προφανές ότι αμφισβητούν ευθέως την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση. Η εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση και τον πρωθυπουργό που μέχρι τώρα έχει στηρίξει την πολιτική του κ. Πανούση. Ο ίδιος ο υπουργός, απαντώντας νωρίτερα στην ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μιλήσει για συνταγματικό παράδοξο, να ελέγχεται όχι από την αντιπολίτευση αλλά από την κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι εφαρμόζει τη πολιτική της κυβέρνησης.

Στον κ. Πανούση έχουν καταλογίσει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, με την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στη πρυτανεία για τον τερματισμό της πολυήμερης κατάληψης των αντιεξουσιαστών. Τον είχαν κατηγορήσει ακόμη ότι δεν έλεγξε τη στάση της αστυνομίας στις Σκουριές, όταν άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε πολίτες που διαμαρτύρονταν για το εργοστάσιο Χρυσού, ενώ σφοδρή κριτική έχει δεχθεί ο υπουργός και για δηλώσεις περί αυτοδικίας, μετά την σύλληψη του παιδοκτόνου. Δριμεία επίθεση, ζητώντας την απομάκρυνσή του, έχει ζητήσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Βαγγ. Διαμαντόπουλος.

Η αντιπαράθεση του με τη Πρόεδρο της Βουλής είχε ενταθεί όταν η κ. Κωνσταντοπούλου είχε εμφανισθεί έξω από τη Βουλή και είχε ζητήσει, μπροστά στις κάμερες τον λόγο από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων εκεί, επειδή παραβίασε εντολές της και δεν επέτρεψε στους ειρηνικούς διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση στο κοινοβούλιο.

Τι λέει η ανακοίνωση της Ζ. Κωνσταντοπούλου
Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στα ρεπορτάζ, καταγγελίες, διαρροές που αποδίδονται σε «κύκλους της Προέδρου» ή «κύκλους της ασφάλειας της Βουλής», ανέφερε:

Η Πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή δεν ομιλούν μέσω «κύκλων»

  • Μοναδική αρμόδια αστυνομική δύναμη για την ασφάλεια της Βουλής είναι η Φρουρά της Βουλής.
  • Η οπλοφορία οποιουδήποτε προσώπου εντός του χώρου της Βουλής, πέραν των εχόντων άδεια μελών της Φρουράς, απαγορεύεται
  • Η είσοδος προσώπων στο χώρο της Βουλής πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την Ασφάλεια και δεν εξαιρείται της εφαρμογής των κανόνων αυτών ούτε το αστυνομικό προσωπικό
  • Πρόσωπα που διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής χωρίς έλεγχο ταυτότητας και οπλοφορώντας προδήλως διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής. Αστυνομικοί οι οποίοι διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής ανά δυάδες ή και τετράδες οπλοφορώντας και χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο ταυτότητας γνωρίζουν ότι διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής.

Και η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε :

«Με αυτά τα δεδομένα, τα οποία είναι γνωστά και συνομολογημένα από το αρμόδιο Υπουργείο σε σχέση με τις δυνάμεις που υπάγονται στην ευθύνη του, προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι, για πολλοστή φορά, υποδαυλίζεται με δηλώσεις του αρμοδίου Αν. Υπουργού, η εκ μέρους Αστυνομικών Δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής ή της αρμοδιότητας της Φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της Αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο ή και διαρκείς επιθέσεις προς την Πρόεδρό του.

»Η δήλωση «ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον», που έγινε από τον Αν. Υπουργό που προΐσταται των Αστυνομικών Δυνάμεων αφ’ ενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, που αποτελεί πυλώνα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και μία εκ των τριών ανεξάρτητων λειτουργιών της Δημοκρατίας, αφ’ ετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή και εκ τρίτου, δυστυχώς, μεταφράζεται στην πράξη αλλά και μέσω της εξειδίκευσής της ως πλήρης άρνησης σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, στο οποίο οι αστυνομικές δυνάμεις διεκδικούν να έχουν «ελευθέρας» χωρίς κανέναν έλεγχο και ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο έχει εφαρμοσθεί ο νόμος ως προς όλους.

»Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος.»

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παραβίαση Πανεπιστημιακού ασύλου είχαμε για ένα μήνα περίπου, όταν 30 γελοία υποκείμενα εμπόδιζαν, (χωρίς λόγο, έτσι επειδή έτσι γούσταραν), φοιτητές και καθηγητές να ασκήσουν τις ακαδημαϊκές τους ελευθερίες.

    Η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι πια δεδομένη για τους λεβέντες της Κ.Ε της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here