Η Κομισιόν δεν βρίσκει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Μετά τις αντιδράσεις κομμάτων και εκπαιδευτικών για τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει σε περιπτώσεις όπως η πανδημία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ν’ απαντήσει ότι δεν ανακύπτουν θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα 31-7-2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνώρισε ότι είναι νόμιμη η  Υπουργική Απόφασης  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια επιδημιολογικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Δεν διαπιστώνει σύγκρουση με τις αρχές προστασίας των δεδομένων.

Σε απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Didier Reynders προς ερώτηση 5 Ελλήνων Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών), επισημαίνεται ότι ο νόμος που αφορά στην εξ αποστάσεως μάθηση αναφέρει ρητώς, μεταξύ άλλων, τη μη καταγραφή των διαδικτυακών συνεδριών, τη μη μετάδοση της εικόνας των μαθητών, τους τύπους των προς επεξεργασία δεδομένων και τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μετά τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τέλος, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα ληφθέντα μέτρα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων δεδομένων.

Επίσης η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι ευσταθούν οι «περιορισμοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων» ή ο κίνδυνος «προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας διδασκόντων και μαθητών» από προσωπικά δεδομένα «τα οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονται και θα μπορούν να στοιχειοθετούν προφίλ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here