Η κλιματική αλλαγή θα ανάψει τα αίματα

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η κλιματική αλλαγή που εκτυλίσσεται σταδιακά, θα αυξήσει τη θερμοκρασία των χειμώνων μειώνοντας την διάρκειά τους. Αυτό, υποστηρίζουν οι μελετητές, θα αυξήσει την εγκληματικότητα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών της Ατμόσφαιρας και του Ωκεανού του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «GeoHealth» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, σημειώνουν ότι ήδη οι ήπιοι χειμώνες συνοδεύονται από μεγαλύτερη εγκληματικότητα και στο μέλλον αυτό θα είναι ακόμη πιο αισθητό.

Η νέα μελέτη -που ανέλυσε σε βάθος δεκαετιών (1976-2016) στοιχεία για περίπου 16.000 αμερικανικές πόλεις, συσχετίζοντας τις μεταβολές της θερμοκρασίας με τους δείκτες εγκληματικότητας- δείχνει ότι μέσα στο έτος η πιο έντονη συσχέτιση αφορά το χειμώνα: όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει τους χειμερινούς μήνες, ανεβαίνει και η εγκληματικότητα, είτε πρόκειται για βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων είτε για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας.

Η εξήγηση είναι απλή: είναι ευκολότερο να διαπράξει κανείς ένα έγκλημα χωρίς τη δυσφορία της παγωνιάς, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των υποψήφιων ανθρώπων που κυκλοφορούν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες με μια πιο επιθετική συμπεριφορά των ανθρώπων. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού – οι οποίες μελλοντικά θα γίνουν ακόμη θερμότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής- δεν φαίνεται να ευνοούν την αύξηση της εγκληματικότητας (προφανώς άμα σκάει τζίτζικας, σκάνε και οι κλέφτες, οπότε κάθονται κάτω από το αιρ-κοντίσιον…).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here