Η Κίνα ακριβαίνει το σουβλάκι στην Αθήνα – Όχι όμως και το αρνί – Εκμετάλλευση και «εναρμονισμένες» πρακτικές

Η θεωρία το χάους με το πέταγμα της πεταλούδας στην Κίνα κ.λπ. κ.λπ. επαληθεύεται στην περίπτωση του προσφιλούς street food της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ακριβαίνει κατά τι το σουβλάκι στην πρωτεύουσα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για τι παρουσιάστηκε λοίμωξη στα κινεζικά χοιροστάσια και οι Κινέζοι αναγκάστηκαν να θανατώσουν εκατομμύρια ζώα. Μέχρι να επανέλθουν τα χοιροστάσιά τους, αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή του χοιρινού παγκοσμίως, της τιμής στην Ελλάδα περιλαμβανομένης.

«Το 70% του χοιρινού που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενο», εξηγεί ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς Κλεάνθης Τσιρώνη. «Καθώς η Κίνα έκανε μεγάλες εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε χοιρινό, θα έχουμε αύξηση στην τιμή στο σουβλάκι. Όμως το αρνί, που είναι κυρίως ελληνικό, δεν θα ακριβύνει. Το αρνί βρίσκεται στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό», είπε.

Υπάρχει όμως παράλληλα και το πρόβλημα των παράνομων «εναρμονισμένων πρακτικόν» και κατά πόσο είναι νόμιμο το σουβλάκι να φτάσει με σιωπηρή συμφωνία των πωλητών του αίφνης τα 3 ευρώ, όταν η αύξηση της τιμής διεθνώς δικαιολογεί στην ουσία μόνον μια αύξηση της τάξης των 0,10 έως 0,20 λεπτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here