Η κηδεία ενός 24χρονου – κυνηγημένου από το Καμερούν – στη Μόρια

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Από το καταπληκτικό blog των (οργανωμένων) Παιδαγωγών της Αλληλεγγύης – www.edusolidarity.blogspot.com – που ξεκινώντας από την Ελλάδα δίνουν όλοι μαζί τον οικουμενικό αγώνα για το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή υπέρ αυτών για τους οποίους δε λογίζεται ως αυτονόητο, αντιγράφουμε το υπό τον τίτλο “Κηδεία ενός 24χρονου στη Μόρια” ενημερωτικό σημείωμα. Από το blog των Παιδαγωγών της Αλληλεγγύης έχουν αλιευτεί και οι συνοδευτικές φωτογραφίες.

Με προσοχή η ανάγνωση:

Στο Νοτιοδυτικό Καμερούν (περιοχή Αμπαζονίας), πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για υποστήριξη ή συμπάθεια του αυτονομιστικού κινήματος της περιοχής διώκονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 450.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στο δρόμο της προσφυγιάς.

Κάποιοι, πολύ λίγοι, έφτασαν και στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ένας 24χρονος πολιτικός επιστήμονας. Τον έκλεισαν στη Μόρια. Κι εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στην πιο παγερή νύχτα της προηγούμενης εβδομάδας.

Για όλους ήταν και είναι φανερό ότι δεν άντεξε στις γνωστές συνθήκες «αβίωτης ζωής» του στρατοπέδου. Για τον υπεύθυνο του στρατοπέδου αυτό δεν ισχύει. Αν έφταιγαν οι συνθήκες, είπε περίπου, «τότε γιατί δεν πέθαναν και οι άλλοι;».

Οι άλλοι» δεν πέθαναν, και σήμερα αποχαιρέτησαν τον Ζαν-Πολ Αμπουεατέκ που μοιράστηκε μαζί τους το όνειρο και την ελπίδα μιας ανθρώπινης ζωής – για να μαρτυρήσει στα 24 χρόνια του ότι στο σημερινό πολιτισμό των ισχυρών του κόσμου η ζωή δεν αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα όλων όσων γεννιούνται, το δικαίωμα στη ζωή εξαρτάται από τον τόπο όπου έτυχε να γεννηθούν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here