Η καθολική αποτυχία στην εφαρμογή των αρχών του καθολικού σχεδιασμού!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Εκ μέρους της υπέρ-δραστήριας ομάδας Ανάπηρες Γυναίκες η μηχανικός Κική Κοφινάκου αποτιμά μια εικοσαετία καθολικής αποτυχίας σε ότι αφορά την πρώτης προτεραιότητας – έτσι την χαρακτήριζαν πάντα οι ιθύνοντες – εφαρμογή των αρχών του καθολικού σχεδιασμού. Απολαύστε την:

20 χρόνια πριν, στις 13 Ιουνίου 2000 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (Γ.Ο.Κ) με τροποποιήσεις, συμπληρώσεις του προηγούμενου (ΓΟΚ 1985), που στο άρθρο 28 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες» (με ειδικές ανάγκες μας έλεγαν τότε) έλεγε μεταξύ άλλων :

» …. επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από άτομα με ειδικές ανάγκες στους χώρους αυτών στους οποίους στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κοινωφελείς οργανισμοί, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας ή έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, γραφείων και εμπορίου, καθώς επίσης και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων των κτιρίων αυτών. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται και στα κτίρια με χρήση κατοικίας στα οποία είναι υποχρεωτικός ο ανελκυστήρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού…. Στα υφιστάμενα πριν οπό την ισχύ του παρόντος νόμου κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου… , επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με ειδικές ανάγκες …. Κατά τη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων των οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, όπως των πλατειών, των πεζοδρόμων, των πεζοδρομίων, εφόσον το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες με οδεύσεις πεζών, οδεύσεις τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) χωρίς αναβαθμούς …. και να διαμορφώνεται ποσοστό 5% των χώρων στάθμευσης ή τουλάχιστον ένας για χρήση αναπηρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων…. »

Με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.Ο.Κ) το 2012, προστέθηκαν και άλλες τσόντες (τροποποιήσεις, συμπληρώσεις), μιας και ποτέ δε φτιάχτηκε οικοδομικός κανονισμός βασισμένος στον «καθολικό σχεδιασμό», με κυριότερο σημείο ότι όλες οι μετατροπές τροποποιήσεις θα είχαν γίνει μέχρι το 2020, αλλιώς τα κτίρια θα κρίνονται αυθαίρετα!

Για όλα τα παραπάνω ο νόμος περιλαμβάνει κάποιες εξαιρέσεις. Λίγες εξαιρέσεις. Εκ του αποτελέσματος όμως, 20 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι κατά περίεργο τρόπο ή εμείς ζούμε στην εξαίρεση ή εμείς ζούμε «κατ’ εξαίρεση» γι αυτούς…

Όχι κυρίες και κύριοι του Υπουργείου, των επιτροπών και της ΕΣΑμεΑ, δεν υπάρχει λόγος να γιορτάσουμε την επέτειο, γιατί είναι «κοινό μυστικό», που μυστικό δεν το λες πια, ότι τα περισσότερα «μείνανε στα χαρτιά αλλά και όπου εφαρμόστηκαν τα περισσότερα έγιναν λάθος…

Ναι ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ λοιπόν, μπορούμε πια και να το φωνάξουμε και δυστυχώς μόνο τα 20 χρόνια «αποτυχίας» σας μπορούμε να γιορτάσουμε. Αποτύχατε και είναι εμφανές γύρω μας…

Αποτύχατε όταν (π.χ) προ λίγων ημερών ο Δήμος Αθηναίων, δίχως ντροπή 20 χρόνια μετά, «αυτοδιαφημίζεται» μιλώντας για σημάνσεις και σπουδαία έργα για προσβασιμότητα στους κοινόχρηστους χώρους τους η δε ΕΣΑμεΑ σπεύδει να ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί μαζί του για να το πετύχουν (μας κοροϊδεύουν στη μούρη δηλαδή)!

Αποτύχατε όταν μετά την καραντίνα απλώσατε τα τραπεζάκια των μαγαζιών πάνω στις ελεύθερες διαδρομές και στις διαδρομές όδευσης τυφλών…

Αποτύχατε όταν αμέσως μετά ανακοινώνεται ο «μεγάλος περίπατος» του κέντρου, όπου έχουν «μπλέξει τα μπούτια τους»

Υστερόγραφο (δικό μας): Αν μη τι άλλο στην γελοία των νεοελλήνων χώρα και πόσο μάλλον τούτες τις γελοίες εποχές που διανύουμε, κανένα ημίμετρο στην αποτυχία δε νοείται. Καθολικός σχεδιασμός το ζητούμενο, καθολική (100%) η αποτυχία!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here