Η κάθειρξη έγινε τρία χρόνια με αναστολή για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το «ξέπλυμα»

Σε φυλάκιση τριών ετών μετέτρεψε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την πρωτόδικη οκταετή κάθειρξη που είχε επιβληθεί στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο – ϊδια ποινή και στον τότε γ.γ. του δήμου, Μ. Λεμούσια.

Η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 3€ τη μέρα, δηλαδή ούτε κατοστάρικο το μήνα….

Η ποινή επιβλήθηκε για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα»), πράξη που συνδεόταν με την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του κεντρικού δήμου. Με την ίδια ποινή, της τριετούς φυλάκισης (από κάθειρξη οκτώ ετών), τιμωρήθηκε και ο επί των ημερών Παπαγεωργόπουλου γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, που κάθισε στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ενόχους κατά πλειοψηφία (3-2) τους δύο κατηγορούμενους, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Αποφάσισε δε την μετατροπή της ποινής για καθέναν, προς τρία ευρώ την ημέρα, απορρίπτοντας προηγουμένως το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να καταβληθεί το ποσό της μετατροπής σε δόσεις.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το ποσό της νομιμοποίησης στην περίπτωση του Β. Παπαγεωργόπουλου προσδιορίστηκε σε 259.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον συγκατηγορούμενό του Μ. Λεμούσια κρίθηκε πως προσεγγίζει τις 464.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά τα οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, διακινήθηκαν μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών και δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν. Το δικαστήριο επέβαλε, εξάλλου, χρηματική ποινή, στον καθένα, ίση με το ύψος της νομιμοποίησης για την οποία καταδικάστηκαν.

Αντίθετα, οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους δύο κατηγορούμενους για «ξέπλυμα» 15,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν βρέθηκε σε λογαριασμούς και για το οποίο είχαν καταδικαστεί στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Απολογούμενοι, τόσο ο Β. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Μ. Λεμούσιας αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν υπεξαίρεσαν ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, ενώ καταφέρθηκαν εναντίον του πρώην δημοτικού υπαλλήλου και χαρακτηριζόμενου ως φυσικού υπεξαιρέτη Παναγιώτη Σαξώνη.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης, δημοτικός υπάλληλος και διαχειριστής της Ταμειακής υπηρεσίας, φέρεται πως λειτουργούσε ως μεταφορέας του κυκλώματος, έφερνε τα λεφτά στα γραφεία του δήμου και είχε καταθέσει ότι τα απέδιδε στον τότε γενικό γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια και αυτός με τη σειρά του στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ο Σαξώνης έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Καταδικάσθηκε για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Καταδικάστηκε σε ποινή ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και σε 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή, ενώ είναι ο μόνος που παραδέχθηκε τη συμμετοχή και ενοχή του στην υπόθεση. Διατηρούσε και νυχτερινό μαγαζί όσο εργαζόταν στο δήμο

Με την ολοκλήρωση της παραπάνω δίκης έκλεισε το ποινικό κομμάτι του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου στον δήμο Θεσσαλονίκης, όχι όμως και η «μαύρη τρύπα» των 17,9 εκατ. ευρώ που άφησε στα ταμειακά του διαθέσιμα …

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here