Η Καρενμπάουερ θέλει ισχυρότερη Ευρώπη αλλά όχι κοινό κατώτατο μισθό και ευρωομόλογο

Το σχέδιό της για την Ευρώπη παρουσιάζει η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της Welt am Sonntag.

Σε αυτό συμπίπτει με τις απόψεις του Εμμανουέλ Μακρόν στον τομέα της ασφάλειας, αλλά διαφέρει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

«Η Ευρώπη μας πρέπει να γίνει ισχυρότερη» σε έναν κόσμο που απειλείται από προστατευτικές και εθνικιστικές αναδιπλώσεις, γράφει η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο άρθρο της.

Εν όψει των ευρωεκλογών στο τέλος του Μαΐου, «ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Ευρώπης εδώ και λίγες ημέρες, λέγοντας ότι είναι επείγον να ενεργοποιηθούμε. Εχει δίκιο (…)», γράφει η επικεφαλής της CDU προσθέτοντας ότι θέλει να διασφαλίσει τις βάσεις της ευρωπαϊκής ευημερίας, προτείνοντας «μία κοινή αγορά για τις τράπεζες», ενώ τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου για το Κλίμα.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ απορρίπτει ωστόσο ορισμένες γαλλικές προτάσεις, όπως την πρόταση για ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, καθώς και την προοπτική αμοιβαιοποίησης των χρεών, θέμα που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στη Γερμανία.

«Ο ευρωπαϊκός συγκεντρωτισμός, ο ευρωπαϊκός κρατισμός, η αμοιβαιοποίηση των χρεών, η ενοποίηση των κοινωνικών συστημάτων και του κατώτατου μισθού θα ήταν ένας κακός δρόμος», γράφει.

Αντίθετα, στον τομέα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώνει απολύτως σύμφωνη με τον Εμμανουέλ Μακρόν. «Για να αισθανθούμε ασφαλείς στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα», γράφει, αποδεχόμενη την ιδέα μία κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Επίσης επαναφέρει ένα παλαιότερο γερμανικό αίτημα, της «κοινής μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» την στιγμή που η Γαλλία εννοεί να διατηρήσει την δική της έδρα.

Η σιωπή του Βερολίνου

Η Α. Μέρκελ, η οποία εγκατέλειψε την ηγεσία της CDU, αλλά θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021, δεν έχει αντιδράσει στις προτάσεις Μακρόν, με τις οποίες ο πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας το δικό του όραμα για την Ευρώπη.

Μία «σιωπή του Βερολίνου» την οποία το περιοδικό Der Spiegel καταγγέλλει στο σημερινό του κύριο άρθρο, στο οποίο κατηγορεί την γερμανική ηγεσία ότι αποφεύγει «μία σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» από τον φόβο των τοπικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο και στις οποίες είναι πιθανόν να επικρατήσει η ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here