Η ήττα του Ναζισμού τον Μάη του 1945

 

 

 

 

Του Βλάση Αγτζίδη (*)

 

Εβδομηντα τέσσερα χρόνια μας χωρίζουν από τη μέρα που ο ναζισμός ηττήθηκε ολοκληρωτικά στην Ευρωπη.  Στις 8 Μαΐου  1945, οι Ναζί στρατηγοί  παραδόθηκαν άνευ όρων στους σοβιετικούς που είχαν ως επικεφαλής τους  τον στρατάρχη  Γκεόργκι Ζούκοφ (ελληνικής καταγωγής, όπως ανάφερε η κόρη του σε συνέντευξη στον σοβιετικό Τύπο).

Έτσι τελείωσε η αιματοβαμμένη πορεία μιας φονικής επέλασης του εθνικοσοσιαλισμού, που έπνιξε στο αίμα την Ευρώπη και δημιούργησε πληγές που ακόμα είναι ανοικτές… Υπάρχουν μέχρι σήμερα ιστορικά ζητήματα που θέλουν περαιτέρω μελέτη…

Το τρομερό – και ακόμα αδιερευνητο- που σχετίζεται με τον αντισλαβικο ρατσισμό των Ναζί, είναι ότι τα πρώτα θύματα στα κρεματορια του Άουσβιτς πριν τη μαζική χρήση επί των Εβραιων- ήταν οι σοβιετικοι στρατιώτες που συνελήφθησαν στις αρχές του πολέμου…. Και μεταξύ αυτών των ατυχων σοβιετικων στρατιωτών υπήρχαν πολλοί με κατάληξη επιθέτου – ίδης!!!

Στη  φωτογραφία:  το μνημείο για τον Σοβιετικό στρατιώτη που βρίσκεται επί της Οδού Συγγρού στην Καλλιθέα και στήθηκε από τους ομογενείς μας από την τ. ΕΣΣΔ, που οι πατεράδες τους πολέμησαν το ναζιστικό τέρας μέσα από τις γραμμές του σοβιετικού στρατού.

Η σημερινή ακροδεξιά απειλή

Η μνήμη αυτών των ιστορικών γεγονότων ξαναγίνεται επίκαιρη στις μέρες μας, γιατί στην Ευρώπη επανεμφανίζονται ιδεολογίες που υπήρξαν η βάση εκείνων των τρομακτικών πολιτικών, καθώς και κινήματα που είτε αποτελούν κατευθείαν απογόνους των εθνικοσοσιαλιστών και φασιστών του Μεσοπολέμου είτε εμπνέονται από τη φυλετική ιδεολογία που δημιούργησε τα Άουσβιτς.

 

 

————–

(*) Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας-μαθηματικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here