Η ιταλική πόλη που κατάφερε να «εξαφανίσει» τον ιό μέσα σε 14 ημέρες

Η πόλη Βο Εουγκανέο με πληθυσμό 3.300 ατόμων, που βρίσκεται στην καρδιά της πιο μολυσμένης περιοχής της βόρειας Ιταλίας, είδε μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου με τον πρώτο θάνατο να καταγράφεται στις 21 Φεβρουαρίου. Τότε ήταν που μπήκε ολόκληρη η πόλη σε καραντίνα. Κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει από την πόλη, ενώ  για να φτάσουν φάρμακα και τρόφιμα  έπρεπε να πάρουν άδεια από τον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης στην Πάδοβα. Στην συνέχεια, και οι 3.300 κάτοικοι, ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα, εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό στις 6 Μαρτίου.

Αυτό οδήγησε στην πιο αυστηρή καραντίνα όσων είχαν μολυνθεί προτού να εμφανίσουν συμπτώματα της μόλυνσης. Έτσι, μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός είχε εξαλειφθεί από την κοινότητα. Αυτή η μαζική εξέταση αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό την δεδομένη χρονική στιγμή και από αυτούς, περίπου οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα όταν βρέθηκαν θετικοί.

Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρής καραντίνας της πόλης μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Το Βο Εουγκανέο ήδη από τις 13 Μαρτίου δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Στον πρώτο γύρο των τεστ, 89 άτομα στην πόλη αυτή βρέθηκαν θετικοί. Στον δεύτερο γύρο της εξέτασης, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων είχε μειωθεί σε 6.

Όπως αναφέρει  το Al Jazeera η εφαρμογή γενικευμένων τεστ και εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας κατάφερε να προστατεύσει την κωμόπολη από την εκτίναξη κρουσμάτων,  ελαχιστοποιώντας έτσι τον φόρτο στις υπηρεσίες υγείας. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της πάντοβα, Andrea Cristani, και ο Antonio Cassone, πρώην διευθυντής του Τμήματος επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφεραν ότι «η μελέτη των όσων έγιναν σε αυτή την πόλη παρέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγο για άλλες χώρες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here