Η Ισπανία έχει 1,8 δισ. λόγους να ξεπουλά «ευρωπαϊκές» αξίες και να ξαναπουλά όπλα στους Σαουδάραβες

Μετά τον βομβαρδισμό σχολικού λεωφορείου στην Υεμένη (βομβαρδισμός απο την σαουδαραβική συμμαχία εναντίον των σιιτών της Υεμένης)  οι Ισπανοί όρθωσαν (προς στιγμήν) ανάστημα και είπαν «δεν θα ξαναπουλήσουμε τηλεκατευθυνόμενες βόμβες στη Σαουδική Αραβια».

Ομως οι Σαουδάραβες δεν είναι ταύροι σε αρένα -οι Υεμενίτες, είναι.

Ομως μέσα σε μια εβδομάδα το ξανασκέφτηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις πωλήσεις Ο λόγος; Τους υπενθύμισε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Μαδρίτη, ότι υπάρχει και μια παραγγελία πολεμικών πλοίων με  διμερή σύμβαση ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ

«Αν σταματήσετε τις βόμβες, τότε ακυρώνεται και η παραγγελία των πλοίων» είπε ο Σαουδάραβας.

Και η Ισπανια τωρα θα προχωρήσει κανονικά στην πώληση 400 βομβών κατευθυνόμενων με λέιζερ στη Σαουδική Αραβία, έγραψε χτες η εφημερίδα «El Periodico» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μαδρίτη απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις πωλήσεις όπλων από κράτη της Δύσης στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της επειδή απο το 2015 χτυπούν ανελέητα την Υεμένη.

Η τελευταία φάση της ένοπλης σύρραξης στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους και έχει φέρει 8,4 εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Υεμένη τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου.

Ομως όπως προ 6 μηνων ειχε πει ένας ταλαίπωρος στο Ρόιτερς:

«Αν ήμασταν κοντά και ερχόμασταν καραβανιές στην Ευρώπη, ίσως κάτι γινόταν. Αλλά είμαστε πολυ μακριά για να μας προσέξετε εσείς οι Ευρωπαίοι»

Αποτέλεσμα εικόνας για λεωφορείο Υεμενη Παιδια

Ο πόλεμος ουσιαστικά άρχισε το 2011  αλλά τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν (τυχαία;) να ασχολούνται με επιφώνημα έκπληξης σχεδόν «Α, έχει κι εκεί πόλεμο» όταν προ λίγων μηνών οι Σαουδάραβες άρχισαν να βγάζουν γλώσσα στους Αμερικάνους. Και ίσως κάποιοι να θυμώνται από τα μαθητικά τους χρόνια ότι η Υεμένη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η «Ευδαίμων Αραβία»…. Αυτό όμως  ήταν π.Π. (προ πετρελαίων)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here