Η Ιεραρχία αρνείται να κλείσει τις Εκκλησίες-Αναστέλλει τις καθημερινές συνάξεις-Διατηρεί την κυριακάτικη λειτουργία-Κουβέντα για τη θεία κοινωνία

Καθυστερημένη, μερική και άτολμη αναδίπλωση από την Ιεραρχία. Η ιερά σύνοδος που συνεδρίασε τηρώντας με ευλάβεια και αυστηρότητα τα μέτρα υγιεινής, αποφάσισε να μην κλείσει πλήρως τις Εκκλησίες. Αναστέλλονται όλες οι λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, «εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού»

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Εκκλησία «παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του».

Ωστόσο, θα τελούνται κανονικά οι κυριακάτικες λειτουργίες, μεταξύ 7 και 8 το πρωί, ενώ οι «Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών»

Η Εκκλησία δηλώνει ότι «εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας». Δηλώνει επίσης ότι «εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα».

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών. Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και φιλικά της μέσα να δοθεί η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε δράση και… έπεισε τον Αρχιεπίσκοπο να συμμορφωθεί η Εκκλησία με τα έκτακτα μέτρα ανάγκης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here