Η Ιερά Σύνοδος υπεράνω περιορισμών, ανοίγει με… ωράριο τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα!

Παρά τα νέα αυστηρά  μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας εκτός αστικών κέντρων υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού, τη στιγμή που η αστυνομία έσπευσε να διαλύσει συγκέντρωση λίγων γιατρών και νοσηλευτών στον Ευαγγελισμό,  η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει πως είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανοίξει τις εκκλησίες…

Ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας εκδόθηκε εγκύκλιος, η οποία κοινοποιήθηκε στις μητροπόλεις, στην οποία αναφέρεται ότι οι ναοί θα ανοίγουν καθημερινά για τους πιστούς αλλά συγκεκριμένες ώρες. Ενόσω άπαντες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ευλαβικά τα προληπτικά μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού, με τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα να πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα, η Ιερά Σύνοδος λαμβάνει τη δική της απόφαση, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, που παραδοσιακά σπεύδει στους ναούς πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, μέσω της εγκυκλίου, η οποία απευθύνεται στους Μητροπολίτες, ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» και προσθέτει: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως η εγκύκλιος με ημερομηνία 7 Απριλίου έχει ήδη κοινοποιηθεί στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επισήμως καμία απολύτως αντίδραση.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές. Ωστόσο, καθημερινά, θα παραμένουν ανοικτές για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήτοι 11:00 – 13:00. Εξαίρεση αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Την ίδια ώρα, η περιφορά του επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, θα περιορισθεί στον ναό ενώ η τελετή της Ανάστασης, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, θα γίνει κανονικά.

Παρά το γεγονός πως οι καμπάνες δεν θα χτυπούν κατά την έναρξη των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μπορούν να χτυπούν πένθιμα τη Μ. Παρασκευή αλλά και την Ανάσταση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here