Η Γερμανία δυσκολεύει τη χορήγηση ασύλου στους οικονομικούς μετανάστες

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε νέους, σκληρότερους,  κανόνες χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων και ιδίως τους οικονομικούς μετανάστες, με σκοπό  να απωθήσει τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα και να επιταχύνει την απέλαση όσων δεν έχουν λάβει άδεια παραμονής.

Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%.

515.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2015- 3.000 πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Την Δευτέρα, άλλοι 5.335 μετανάστες μπήκαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ ανέφερε ότι, στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Όμως «αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε.

Η Αυστριακή ομόλογός της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι «αν δεν υπάρξει μια διεθνής λύσης, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι (με έναν «διάδρομο» που θα οδηγεί στη Γερμανία) είτε να υιοθετήσουμε μια πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας«.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται αύριο Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί τη «σκληρή» γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ’ όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here