Η ιδιοσυγκρασία του πραγματικού  θηλυκού  χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα κι αυτό για να μπορεί να επιβιώνει και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Ευφυΐα το λένε!

Είναι πραγματικό γεγονός ότι η θηλυκότητα προσιδιάζει στο γυναικείο φύλο -χαρακτηριστικά- εκφράζεται με μία πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική συμπεριφορά και δεν είναι  άλλη από το να μεταμορφώνεται αναλόγως χωρίς δυσκολία απέναντι στις συμπεριφορές που δέχεται. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί από πριγκίπισσα σε επαναστάτρια για τα πιστεύω της ή για τον έρωτα.

Μία γυναίκα θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη,  αβάσταχτη αδιαφορία, κάποιες φορές υπερβολική ευαισθησία ή τρομερό μίσος σίγουρα όμως θα προσφέρει γενναία αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που ανεξίτηλα θα  της αγγίξει την ψυχή. Οι μεταμορφώσεις των γυναικών προκαλούνται από συναισθήματα που γεννιούνται από την πολυκαιρισμένη κάποιες φορές  μίξη του μυαλού και της καρδιάς -το γνωστό «blender»- με αποτέλεσμα να  παράγονται  προϊόντα σύγχυσης, λογικής και αισθήματος αλλά και ανεκτίμητης αξίας  μιας κι  έτσι παύει η μονοτονία  γύρω της! Πολυπλοκότητα γαρ! Μ’ αυτόν τον τρόπο φέρνει στο φως τις προθέσεις των ανθρώπων, όμως σε κάθε περίπτωση γνωρίζει την πραγματική αλήθεια  διαισθητικά  από την αρχή σχεδόν.

Η πολιτική λοιπόν ως πολύπλευρη και πολυδιάστατη συνθήκη στροβιλίζεται κι αυτή  στον κυκλώνα των μεταμορφώσεων, εμπεριέχει την διαπραγμάτευση, τον αγώνα, τη λογική, την επίθεση, το πάθος την διπλωματία και την επανάσταση! Άρα η πολιτική είναι γένους θηλυκού που πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες μπορεί να υψώσει την ιστορία της γιατί μπορεί να  λειτουργήσει πιο εναρμονισμένα σε ένα οικείο περιβάλλον,  λόγω DNA! Ένα γυναικείο DNA που ταξιδεύει χρόνια από μήτρα σε μήτρα έχοντας, κατά τα λεγόμενα των επιστημόνων «μνήμη» που θα την χαρακτήριζα κυρίως επαναστατική, μετά από τα τόσα χρόνια αγώνων κατά της καταπίεσης και απαξίωσης της . Οι αγώνες των γυναικών κατά τους καιρούς κέρδισαν κυρίως να αποτινάξουν την θλιβερή ταμπέλα του “αδύναμου φύλου” , έτσι πλέον  δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την αξία και την δύναμη της.

Έφτασε όμως ο καιρός για να βρεθεί τρόπος ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο βίο μέσα από συντονισμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Διαβάζοντας έρευνες διαπιστώνει κανείς ότι γυναίκες σε πολιτικά πόστα τείνουν να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, να είναι πιο αποφασιστικές και οργανωτικές από τους άντρες συναδέλφους τους, ιδίως σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ανανεώνοντας τον αέρα της πολιτικής με «άρωμα γυναίκας», ο κόσμος θα μπορούσε να πιστέψει ξανά ότι το πολιτικό tango θέλει αλλά και έχει δύο!

Φανταστείτε να υπήρχε στην πολιτική σκηνή του σύγχρονου κόσμου μία Frida Kahlo αντισυμβατική, μαχήτρια της ζωής , έχοντας υποστηρικτική στάση απέναντι στην διαφορετικότητα, και ακούραστα δυναμική στην υποστήριξη των ιδεών της. Πραγματικά  θα ήταν ιδιαίτερα προοδευτικό δημιουργώντας παράλληλα  και μία αντιφατικότητα  σε σχέση  με την εποχή που έζησε η ίδια, αλλά αυτό δεν είναι μαγευτικό;! Το παλιό ως σύγχρονο εκφρασμένο πολιτικά από γυναικεία φύση. Η στάση ζωής της και η καινοτόμα τέχνη της εξέφραζε πέρα από ιδιαίτερη αισθητική, μία πολιτική  αντίδραση επηρεάζοντας την στερεοτυπική κοινωνία που έζησε. Όλο αυτό το χρώμα που περιέβαλε την ίδια αλλά και τα έργα της δημιουργούν έμπνευση, όραμα και ορμή για την μεγάλη αλλαγή αυτού του κόσμου.

Εάν λοιπόν κάποιες από εσάς έχετε  σιγοτραγουδήσει το γνωστό στίχο «του το χρωστάω αυτού του κόσμου…» ίσως θα ήταν ιδανικό να σκεφτείτε ως άλλες  Kahlo διότι όλες μοιραία κάνουμε πολιτική,  άλλες πίσω από τις  πόρτες της οικογενειακής εστίας, άλλες στις γειτονιές, σε συλλογικότητες, σε παρατάξεις και πρέπει να συνεχίσουμε να τολμάμε στις πόλεις, στη χώρα μας και στην Ευρώπη διεκδικώντας παράλληλα ένα πιο προσφιλές περιβάλλον για την ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά. Σε κάθε μία από εμάς υπάρχει μια Frida, και όλες μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική.

Αισιόδοξα, μαχητικά και πολύχρωμα!

 

 

Τζωρτζίνα Μύττη

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here