Η Φορτέτζα πάλλεται στον ρυθμό-Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου 20-24 Ιουλίου 

 

 

Με το σύνθημα «Find your Rhythm in Rethymnon!» φέτος τον Ιούλιο, στην κάρδια του καλοκαιριού η πόλη του Ρεθύμνου θα πάλλεται στο ρυθμό, στα χρώματα και την παράδοση των κρουστών! Δημιουργία, αλληλεπίδραση, κίνηση, και έκφραση συναισθημάτων, σε ένα πολύκροτο Φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές κάτω από τον έναστρο ρεθεμνιώτικο ουρανό! Η ActforArt σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης διοργανώνει το “Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου” που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του το καλοκαίρι 2021, στις 22-23-24 Ιουλίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου, στοχεύει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μουσικών Φεστιβάλ, και να γίνει θεσμός, στεγάζοντας κάθε καλοκαίρι τη μαγεία της αρχέγονης τέχνης των κρουστών στην πόλη του Ρεθύμνου.

Αρχέγονη παράδοση, world music, street culture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που μέσα από την τέχνη των κρουστών θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό. Καλεσμένοι από το εξωτερικό, μεγάλα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικοί μουσικοί από την Κρήτη, θα αφηγηθούν την δική τους ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, που θα ορίζεται από μια πανδαισία ήχων και ρυθμών, μια μουσική γιορτή για όλες τις ηλικίες.

Το Φεστιβάλ από τις 20 έως και τις 24 Ιουλίου πλαισιώνεται παράλληλα από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών μέσα από άλλες τέχνες, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του χαρακτήρα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “PercussionB[eat]s”, Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

 

 

Το Φεστιβάλ

Φορτέτζα

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22-23-24 Ιουλίου

 

Το βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου, θα φιλοξενήσει τις κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ: Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή: Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: ItamarDoari: (Ισραήλ), TheBucketBoy (MatthewPretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής,  Percussion4onefeat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι AlHanimTrio, και οι Σκίουρο 5 feat. Μαρία Κώτη.

 

 

Πρόγραμμα Συναυλιών

 

22.07 | Έναρξη στις 20:15

 • TOPOS
 • PERCUSSION4ONEfeat. TIGRANSARGSYAN
 • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

 

23.07 | Έναρξη στις 20:15

 • ΣΚΙΟΥΡΟ 5 feat.ΜΑΡΙΑΚΩΤΗ
 • THEBUCKETBOY (MATTHEW PRETTY)
 • ΒΑΓΓΕΛΗΣΚΑΡΙΠΗΣ

 

24.07 | Έναρξη στις 20:15

 • AL HANIMTRIO
 • DE TODAS FORMAS
 • ITAMAR DOARI

 

SPECIAL MUSICIAN GUESTS 

 • HAIG YAZDJIAN
 • ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ
 • ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
 • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΖΙΑΛΑΣ

 

 

 

 

Παράλληλες Δράσεις από τον Δήμο Ρεθύμνης

Φορτέτζα, Πλ. Μικρασιατών

 

Στο πλαίσιο του Rethymnon Percussion Festival ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη αλλά και ξεσηκωτική μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “PercussionB[eat]s”, Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

 

PERCUSSIONB[EAT]S”(Κρουστά και Γαστρονομία) | Πλατεία Μικρασιατών

20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00

Μία πολιτισμική ενότητα που περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης! Τα κρουστά συνδέονται με τη γαστρονομία μέσω της μουσικής! Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική και άκρως δημιουργική ενότητα!

 

LIVE SESSIONS/PERFORMANCES | Πλατεία Μικρασιατών

20-21 Ιουλίου| Προσέλευση από τις 19:00

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο! Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art-in-progres sέργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

 

 

Πρόγραμμα

20.07

 • O BOMBO
 • SΕΑCLOWN SAILING CIRCUS
 • ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

 

21.07

 • THEBUCKET BOY(MATTHEW PRETTY)
 • SEA CLOWN SAILING CIRCUS
 • ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Workshops, Σεμινάρια

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων*

 

20.07| “Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα ” (από 15 ετών) Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.

Από την Ομάδα Σκίουρο5

 

21.07| “Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών ” (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο.

Από τον Μάνο Ναζλή

 

21.07 | “Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco”: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.

Από την Ομάδα De Todas Formas

 

22.07 |Street Drumming” (από 10 ετών): Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.

Από τον Matthew Pretty “The Bucket Boy”

 

23.07 |“Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one”: (από 15 ετών) Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών !

Από τους Percussion4one

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΠΡΟΒΟΛΗ

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και προβολή video, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου.

“Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση”: Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη. Ανακαλύπτοντας χρώματα και άγνωστα τοπία μέσα από τη ματιά του φωτογράφου.

“Κρουστά” : Οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες.

Σκηνοθεσία / Μοντάζ : Γιάννης Ανδρίτσιος.

 

 

*Λόγω Covid19 και σύμφωνα με τα μέτρα που θα βρίσκονται σε ισχύ τις μέρες του Φεστιβάλ θα υπάρχει περιορισμός στην προσέλευση αναφορικά με τις Παράλληλες Δράσεις του Δήμου Ρεθύμνης.

 

INFO

 

Rethymnon Percussion Festival 

Διοργάνωση:ActforArt & Δήμος Ρεθύμνης

Προπώληση Εισιτηρίων: TicketServices

Τιμές Εισιτηρίων:  Γενική Είσοδος: 15€, Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€, Προσφορά Τριημέρου: 32€

Εισιτήριο EarlyBird (έως 30 Ιουνίου): 10€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

Κάστρο Φορτέτζας Ρεθύμνου 22-23-24 Ιουλίου 2021

 

Πολιτιστικές Δράσεις στον Ρυθμό των Κρουστών

Διοργάνωση: Δήμος Ρεθύμνης

Είσοδος Δωρεάν

PercussionB[eat]s & LiveSession/Performances: 20-21 Ιουλίου –  Πλατεία Μικρασιατών: Προσέλευση από τις 19:00

Εκπαιδευτικές Δράσεις: 20-23 Ιουλίου: χώροι & ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα

Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή 20-24 Ιουλίου: χώροι και ώρες προσέλευσης θα ανακοινωθούν σύντομα

*Η Εταιρεία ActforArtκαι ο Δήμος Ρεθύμνης δεσμεύονται στην τήρηση όλων των επικαιροποιημένων μέτρων που θα ανακοινωθούν από το ΥΠΠΟΑ κατά την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ για την αποφυγή διασποράς του covid19.

ΕΙΡΗΝΗ ΛΙΤΙΝΑ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here