Η φιλοαγγλική 4η Αυγούστου

Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Στις 4 Αυγούστου του 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά επέβαλλαν ένα δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα  το οποίο επικράτησε με ευκολία και άρχισαν οι διώξεις εναντίον των δημοκρατικών και κυρίως των αριστερών. Επρόκειτο για ένα ιδιόμορφο καθεστώς που η πρόσοψη του εξαπατούσε και δεν αποκάλυπτε το πραγματικό φιλοαγγλικό του πρόσωπο. Οι ενδείξεις συνηγορούσαν περί του αντιθέτου.

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν γνωστός για την ολοκληρωτική, φασιστική ιδεολογία του. Ο πατέρας του Γεώργιου Β’, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, είχε επίσης κατηγορηθεί από τους Άγγλους και τους Γάλλους στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για φιλογερμανισμό, γεγονός που του είχε στοιχίσει την απομάκρυνσή του από το θρόνο, καθώς η ΑΝΤΑΝΤ είχε υποστηρίξει ένθερμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αντιπαράθεσή του με το βασιλικό οίκο.

μεταξας-Γεωργιος Β

Έπειτα το ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1936 έμοιαζε πολύ με τα αντίστοιχα καθεστώτα που είχαν ήδη επιβληθεί στην Ιταλία από τον Μουσολίνι και στη Γερμανία από τον Χίτλερ. Όμως τα φαινόμενα απατούσαν. Ο Γεώργιος Β’ μετά την απομάκρυνση του από την Ελλάδα στη διάρκεια του μεσοπολέμου, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο με κύριο στόχο την αποκατάσταση των διαταραγμένων σχέσεών της δυναστείας του με το βρετανικό βασιλικό οίκο και γενικότερα τη βρετανική ηγεσία.

Η επαναπροσέγγιση υπήρξε πολύ επιτυχημένη και οι Βρετανοί παλινόρθωσαν τη μοναρχία στην Ελλάδα μ’ ένα νόθο δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο του 1935.Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Γεώργιος εκφράζει απόλυτα και με ακρίβεια τη βρετανική πολιτική στην Ελλάδα. Το ελληνικό στρατιωτικό επιτελείο στη διάρκεια της δικτατορίας υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο διατηρεί στενές μυστικές επαφές με το αγγλογαλλικό επιτελείο. Αλλά αυτό βέβαια δεν έρχεται στο φως της μέρας.

Διάφοροι δημοκράτες πολιτικοί, όπως και παράνομα κόμματα της εποχής της 4ης Αυγούστου έχουν εξαπατηθεί από την πρόσοψη του καθεστώτος και το κατηγορούν για φιλογερμανισμό. Σε μανιφέστο της ΚΕ του παράνομου ΚΚΕ το Νοέμβριο του 1937 διαβάζουμε ότι »πρέπει να πάσχει κανείς από αθεράπευτη πολιτική μυωπία, είτε από πλήρη άγνοια των πραγματικών γεγονότων για να μη δει το ξεπούλημα και το οριστικό δέσιμο της Ελλάδας στον άξονα Βερολίνου-Ρώμης..

Η φασιστική τυχοδιωκτική σπείρα που κυβερνάει την Ελλάδα.. συνέδεσε τελειωτικά την τύχη της με τους διεθνείς τυχοδιώκτες Χίτλερ και Μουσολίνι». Αλλά ο βρετανός πρεσβευτής στην Ελλάδα στη διάρκεια της δικτατορίας έγραφε στην κυβέρνησή του ότι οι κατηγορίες για φιλογερμανισμό του βασιλιά και του Μεταξά ήταν »μια καθαρή φαντασίωση» γιατί και οι δύο ήταν ένθερμοι υποστηρικτές» της βρετανικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο».

Πράγματι η ιταλική και αργότερα η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα έδειξαν ότι η χώρα ήταν ένα συγκαλυμμένο βρετανικό οχυρό και ο Γεώργιος και οι συνεργάτες του φυγαδεύτηκαν από τους Άγγλους ,από την Κρήτη στο εξωτερικό.

Το μεταμφιεσμένο καθεστώς της 4ης Αυγούστου μας κάνει να σκεφθούμε ότι όπως έναν άνθρωπο δεν τον κρίνουμε μόνο από τα λόγια του αλλά και από τις πράξεις του το ίδιο ισχύει και για τα κράτη που δεν τα κρίνουμε μόνο από τις επίσημες διακηρύξεις τους αλλά και από τις πράξεις τους ,τουλάχιστον όσες υποπίπτουν στην αντίληψή μας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here