Η εξαφάνιση του «Ενοικιάζεται» και η Αirbnd που έκανε απλησίαστα τα ενοίκια για φοιτητές σε όλη την Ελλάδα

Το «κυνήγι» της κατάλληλης φοιτητικής στέγης σε πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδας αποδεικνυει αυτό που ζουν εδώ και 2-3 χρόνια όσοι  ψάχνουν φτηνό σπίτι να νοικιάσουν: ΔΕΝ υπάρχει.

Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στραφεί στην Airbdn και άλλες πλατφόρμες όπου νοικιάζουν 20-60 ευρώ την ημέρα σπίτια τους και βγάζουν <<μαύρα>> από 5.000 έως 15.000 ευρώ το χρόνο -οποτε γιατί να τα νοικιάζουν με αποδειξη σε κάποιον κακομοιρη φοιτητή ή στο γονιό που παλεύει να σπουδάσει το παιδί του σε ξένη πόλη;

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής- Πειραιά, Λευτέρης Ποταμιάνος «κάθε χρόνο αυτή την περίοδο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι γονείς και οι επιτυχόντες αναζητούν εναγωνίως την συμφέρουσα μίσθωση κατοικίας.
Βέβαια, τα τελευταία τρία χρόνια με την άνοδο ενοικίασης καταλυμάτων με Airbnb είναι δύσκολο να βρούμε σπίτια σε πολύ καλή κατάσταση, σύγχρονης κατασκευής σε διάφορες παροχές. Είναι πολύ δυσεύρετα, έχουν τεράστια ζήτηση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα μισθώνουν για τουριστικές κατοικίες καθώς είναι πιο προσοδοφόρα για αυτούς. Η άνθηση του… φαινομένου Airbnb έχει αλλάξει κι έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση. Δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Κι αν βρούμε τα ζητάνε πολύ ακριβά. Ενδεικτικά, μπορεί για ένα σπίτι 15ετίας 50 τμ σε καλή κατάσταση, να ζητηθεί ενοίκιο μέχρι και 500 ή και 600 ευρώ. Αντίστοιχα τα προηγούμενα χρόνια για τα ίδια σπίτια μπορεί οι τιμές να ήταν μέχρι και 30% χαμηλότερες».

Οι συνήθεις συστάσεις πάντως των μεσιτών είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες.

«Εμείς πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς και τους φοιτητές να ζητάνε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία καθώς εμφανίζονται πολλοί που θέλουν να τους βοηθήσουν και τους αποσπούν χρηματικά ποσά για την προκαταβολή μισθωμάτων».

Σε ό, τι αφορά στην Αττική πιο φθηνά ειναι τα σπίτια στον Πειραιά πλέον

Αν και εκεί οι τιμές των ενοικίων έχουν παρουσιάσει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είναι μικρότερο το ποσοστό συγκριτικά με την Αθήνα. Οι τιμές  στο κέντρο για ένα διαμέρισμα γύρω στα 50 τμ είναι 200 με 250 ευρώ αν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα στον Πειραιά δεν έχουν την ίδια ζήτηση για τουριστική εκμετάλλευση όσο έχουν στο κέντρο της Αθήνας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here