Τσίπρας: Η ΕΕ δίνει εξετάσεις και στο μεταναστευτικό. Το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ-Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων, την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής αλλά και των διαδικασιών ταυτοποίησης και ταχύτερης μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την εέκτακτη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας..»Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, κυρίως της Συρίας, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η όξυνση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στις χώρες αυτές.», συμπλήρωσε.

«Μετά τους ανέμους που κάποιοι έσπειραν καλούμαστε εμείς να θερίσουμε τις θύελλες» τόνισε και  κάλεσε να μην γίνεται το μεταναστευτικό πεδίο άσκησης μικροκομματικής πολιτικής στη χώρα μας γιατί όσοι το επιχειρούν θα εκτεθούν», όπως είπε.

Εξετάσεις της ΕΕ και στο μεταναστευτικό

«Τώρα», σημείωσε, «καλούνται να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής. Και υπογράμμισε με νόημα: ότι «στο μεταναστευτικό η Ευρώπη δίνει εξετάσεις καθώς δεν έχει νόημα η Ένωση αν πρόκειται για χώρες που κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα».

«Έχει δώσει εξετάσεις στο οικονομικό με αρνητικό τρόπο. πιστέυω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα που είναι οι προσφυγικές ροές» είπε αναφερόμενος στο ρόλο της Ε.Ε.

Κριτική Τσίπρα σε μέλη της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε.», όπως είπε,  τα οποία αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία αλλά και Γερμανία, Γαλλία, έφεραν αρχικά αντιρρήσεις στη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, αρνούμενες να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, η υποχρέωση έγινε συναίνεση αλλά και πάλι η Ουγγαρία αρνήθηκε να δεχθεί οικειοθελώς νέους πρόσφυγες.

Στις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ζητήσαμε να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριελήφθηκε στο σχέδιο, δεν ήταν αυτονόητο, δεν υπήρχε πρόβλεψη» σχολίασε και πρόσθεσε ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να κατευθυνθούν κονδύλια και προς την Τουρκία, πρόταση που έχει κάνει προς την Ε.Ε. και υπογράμμισε τις απαραίτητες επαφές με τις όμορες χώρες για τον έλεγχο των ροών.

 Οχι νεκροταφείο η Μεσόγειος

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, δεν είναι στη λογική μας να βυθίζουμε σκάφη, βεβαίως τα σύνορα πρέπει να ελεγχθούν. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αιτία τους και είναι οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που γίνονται» είπε ο κ. Τσίπρας.

Δημιουργείται ειδική διαχειριστική αρχή

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αποφασίστηκε η επιτάχυνση διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο προκείμενου να έχει η χώρα τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο για την ασφάλεια συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Θα αναληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και προς τον ΟΗΕ  με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία. Παράλληλα, θα υπάρχει διαρκής συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

 

Κριτική στα «όψιμα μέλη»

 

Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το βάθος του προβλήματος.

Από το Πεδίον του Αρεως στον Ελαιώνα

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα κινητοποιηθούν άμεσα οι υφιστάμενες κρατικές δομές και οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα αξιοποιηθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στο ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως.

ÁÈÇÍÁ-Åñãáóßåò óôïí Åëáéþíá ãéá ôç ìåôåãêáôÜóôáóç ôùí ìåôáíáóôþí áðü ôï Ðåäßïí ôïõ ¶ñåùò.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)
ÁÈÇÍÁ-Åñãáóßåò óôïí Åëáéþíá ãéá ôç ìåôåãêáôÜóôáóç ôùí ìåôáíáóôþí áðü ôï Ðåäßïí ôïõ ¶ñåùò.(Eurokinissi-ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Όπως είπε, υπήρξε καθυστέρηση στην εξεύρεση χώρου προσβάσιμου αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν οι εργασίες ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος σε συνθήκες αξιοπρέπειας και υγιεινής» ανέφερε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here