Η επίσκεψη-έκπληξη του Ιρανoύ ΥΠΕΞ στους G7

Μια ξαφνική επίσκεψη-έκπληξη έλαβε χώρα την Κυριακή στη σύνοδο της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ να δίνει το «παρών»  στην πόλη Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία, ο Ζαρίφ συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόνστο περιθώριο της συνόδου, ενώ είχε εκτενή συζήτηση με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Σύμφωνα με το Παρίσι, οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν «θετικές και θα συνεχιστούν». Το προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ σημείωσε επίσης ότι Γερμανοί και Βρετανοί διπλωματικοί σύμβουλοι συνεργάστηκαν σε ένα μέρος της συνάντησης.

Μέρκελ: Να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία

Σημαντική ήταν η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα του Ιράν.

Η Μέρκελ σημείωσε αρχικά ότι οι συνομιλίες με τον Ζαρίφ «δεν ήταν μια εκδήλωση της G7 αλλά μια παράλληλη εκδήλωση στο ίδιο μέρος», για να τονίσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για την επίλυση της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αποκλιμάκωσης. Διαφορετικά πρέπει να φοβόμαστε μήπως το Ιράν υπαναχωρήσει ακόμη περισσότερο στις δεσμεύσεις του στην πυρηνική συμφωνία, ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Αιφνιδίασε η Γαλλία

Η γαλλική προεδρία υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Ζαρίφ έγινε «σε συμφωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις των οποίων με την κυβέρνηση της Τεχεράνης είναι τεταμένες. «Όλα έγιναν σε λίγες ώρες. Μόλις αυτό έγινε εφικτό, ενημερώσαμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεργάστηκαν», πρόσθεσε η προεδρία. Ο πρόεδρος Τραμπ, που ήταν στο Μπιαρίτς, ενημερώθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο Μακρόν.

Η Γαλλία ενημέρωσε τους εταίρους της G7 για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζαρίφ, δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. «Όλα οργανώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλες χώρες ενημερώθηκαν το συντομότερο δυνατόν», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο άλλες χώρες δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα για την αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη, ο αξιωματούχος απάντησε: «Ενημερώθηκαν αρκετά νωρίς» προσθέτοντας ότι η διπλωματική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Στόχος να διατηρηθεί η συμφωνία

Σημειώνεται ότι ηγέτες από τις άλλες χώρες της G7 επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ. Τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Μακρόν που πρόσφατα είχε συνομιλίες με τον Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Υπέρ της διάσωσης της συμφωνίας τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει χθες (Σάββατο) ότι οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν.

Η αποστασιοποίηση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμμερίζεται τις απόψεις (και τις πρωτοβουλίες) Μακρόν για το θέμα του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν.

Μάλιστα, νωρίτερα την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του τακτική.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Γαλλίας ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με την Τεχεράνη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν συζήτησε καν το θέμα. Τέλος, ερωτηθείς για την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here