Η ένωση των δύο (The Union of Two) – Ένα ποίημα του  Haki R. Madhubuti

 

 

 

 

Απόδοση-Σχόλια: Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

 

 

Αυτό που έχει σημασία είναι η ανανέωση και η μακρόχρονη έλξη.

Αναζητώντας κοινή αποστολή, πρόθυμη εργασία, μνήμη, μελωδία, τραγούδι

Ο γάμος είναι  τέχνη

Που δημιουργείται απ’ τους σοβαρούς, κι απολαμβάνεται  απ’  τους  ώριμους

Ποτισμένος με πρωινές  και βραδυνές υποσχέσεις

Εκείνοι που μεγαλώνουν σε αγάπη

παραμένουν αγκυροβολημένοι

Όπως η αιγυπτιακή αρχιτεκτονική και τα εποχιακά λουλούδια.

 

Είναι αφρικανικό που η γυναίκα κι’ ο άντρας ενώνονται με χαμόγελο, δάκρυα, μέλλον

Είναι παράδοση οι άνδρες κι’ οι γυναίκες να μοιράζονται τις προσδοκίες, τις γιορτές, τους αγώνες

Είναι μύθος ότι τα έθνη ξεκινάνε μέσ’  την οικογένεια

Είναι αφρικανικό που η συντροφιά μας μεγαλώνει

Είναι σοφό που πιστεύουμε στ’ αυριανά, τα παιδιά, την αρετή

Είναι γραμμένο ότι το όραμά μας θα ισοδυναμεί  με υπόσχεση

Έτσι ώστε το έθνος σας να ζήσει και να πει τις ιστορίες σας με ακρίβεια,

Πρέπει να είσαι ατελείωτος στο λατρεμένο  άγγιγμα του άλλου

Η ένωση είναι το μήνυμα, η διάρκεια η απάντηση.

 

 

What matters is the renewing and long running kinship/Seeking common mission, willing work, memory, melody, song/Marriage is an art/Created by the serious, enjoyed by the mature/Watered with morning and evening promises/Those who grow into love/Remain anchored/Like Egyptian architecture and seasonal flowers

 

It is Afrikan that woman and man join in smile, tears, future/It is traditional that men and women share expectations, celebrations, struggles/It is legend that the nations start in the family/It is Afrikan that our circle expands/It is wise that we believe in tomorrows, children, quality/It is written that our vision will equal the promise/So that your nation will live and tell your stories accurately/You must be endless in your loving touch of each other/Your unification is the message, continuance the answer.

 

Ο Haki R. Madhubuti γεννήθηκε ως Don Luther  Lee, στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, στις 23 Φεβρουαρίου 1942, και είναι ποιητής, καθηγητής και ιδρυτής του Τύπου του Τρίτου Κόσμου (Third World Press), του παλαιότερου (1967) εκδοτικού οίκου μαύρης σκέψης και λογοτεχνίας. Μετά από μια μετακίνηση στο Ντιτρόιτ, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια, με αποτέλεσμα η μητέρα του να αναγκαστεί να εργασθεί σε διάφορες δουλειές για να στηρίξει τα παιδιά της. Όλη αυτή η ταλαιπωρία όμως, της προξένησε εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, πεθαίνοντας στο τέλος από υπερβολική δόση, όταν ο Madhubuti ήταν μόλις δεκαέξι ετών. Υπηρέτησε στον στρατό από το 1960 ως το 1963 και στη συνέχεια παρακολούθησε αρκετά κολέγια πριν λάβει το MFA του από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1984. Η αλλαγή του ονόματός του από Lee σε Haki Madhubuti, έγινε  το 1973.

Γρήγορα ενδιαφέρθηκε  και επηρεάστηκε από το κίνημα των Μαύρων Τεχνών, διαβάζοντας έργα προσωπικοτήτων όπως ο Ρίτσαρντ Ράιτ, σε νεαρή ηλικία. Ο αγώνας της μητέρας του για να ξεπεράσει τη φτώχεια, τον εθισμό και την κοινωνική υποβάθμιση, ενώ μεγάλωνε  τα παιδιά της, είχε ισχυρό αντίκτυπο στη ζωή του Madhubuti, ο οποίος την θεωρεί ως πηγή της πνευματικής του ανάπτυξης.

Ο Madhubuti δημοσίευσε την πρώτη συλλογή ποιημάτων ‘Think Black’ το 1967, ακολουθούμενη από την ‘Black Pride’ (1968), ‘Don’t Cry, Scream’ (1969), ‘We Walk the Way of the New World’ (1970) και το ‘Book of Life’ (1973). Τα έργα του ασχολούνται με ζητήματα ρατσισμού, βίας, στιγματισμού και καταπίεσης των μαύρων ανθρώπων στην Αμερική, καθώς και με τη χρήση του χριστιανισμού για να τους πείσουν να αποδεχτούν την τρέχουσα κατάστασή τους. Το 1967, ο Madhubuti και μια ομάδα συναδέλφων ίδρυσαν τον ‘Τύπο του Τρίτου Κόσμου’ (Third World Press), στο υπόγειο του σπιτιού στο Σικάγο προκειμένου να δώσουν σε μαύρους συγγραφείς και διανοούμενους μια λεωφόρο για ελεύθερη  αυτοέκφραση.

 

Ο Madhubuti είναι ένας παραγωγικός συγγραφέας σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμίων. Ασχολείται ιδιαίτερα με ζητήματα μνήμης και ταυτότητας για τους ανθρώπους της Αφρικανικής Διασποράς, και το έργο του, ‘Killing Memory, Seeking Ancestors’ (1987) ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Ο Madhubuti επηρεάστηκε από την Γκουέντολυν Μπρουκς (1917-2000), όπως και από άλλους διανοούμενους, από το Κίνημα της Μαύρης Εξουσίας, τα κινήματα απελευθέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο και το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων. Είναι υπέρμαχος των ανεξάρτητων μαύρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της μαύρης πνευματικής αυτονομίας. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του ‘Κέντρου Γκουέντολυν Μπρουκς για τη Μαύρη Λογοτεχνία και τη Δημιουργική Γραφή’ (Gwendolyn Brooks Center for Black Literature and Creative Writing), ενώ  διευθύνει παρεμφερή προγράμματα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει εκδώσει κάπου είκοσι οκτώ   βιβλία, μερικά με το παλιό του όνομα (Don L. Lee), με σύνολο εκτυπωμένων βιβλίων  πάνω από τρία εκατομμύρια. Μόνο το έργο του ‘His Black Men: Obsolete, Single, Dangerous?: The African American Family in Transition’ (1990), σημειωτέον, έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here