Η εμπειρία – θρίλερ ενός γκρουπ κινητικά αναπήρων επισκεπτών στον τουριστικό Πόρο

 

 Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΙΛΗ

Αντωνία Ανδριοπούλου, ιστορικό στέλεχος του ελληνικού αναπηρικού κινήματος με μια παρουσία δεκαετιών στη πρώτη γραμμή, έχουν ‘‘δει πολλά τα μάτια της’’ γι’ αυτό και ξέρει πάντα τι και γιατί το λέει, όπως αυτά καλή ώρα που έπονται και αφορούν τουριστικό ταξίδι ενός γκρουπ ανθρώπων με αναπηρία στον Πόρο. Απολαύστε:

‘‘Πριν ξεκινήσουμε πήραμε τηλέφωνο στο ξενοδοχείο New Aegli kaı τους ενημερώσαμε ότι είμαστε ένα γκρουπ ανθρώπων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) που θέλουμε να επισκεφτούμε τον Πόρο για του Αγίου Πνεύματος. Τους ρωτήσαμε αν έχουν δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα και μας διαβεβαίωσαν ότι διαθέτουν και ότι θα εξυπηρετηθούμε άνετα. Εγώ προσωπικά, επειδή έχει φοβηθεί το μάτι μου τους ξενοδόχους και τις ψευδείς διαβεβαιώσεις τους ότι διαθέτουν κατάλληλα για πελάτες με αναπηρία δωμάτια επικοινώνησα μαζί τους τρείς φορές. Να φανταστείτε ότι μόλις πήγα στη ρεσεψιόν θυμόντουσαν και το επίθετο μου.

Στην επικοινωνία μας, με το λοιπόν, με διαβεβαίωναν ότι διαθέτουν δωμάτια και να μην ανησυχώ. Μετά από τόσες πολλές και επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις αποφάσισα και εγώ να ακολουθήσω το γκρουπ και να κάνω δώρο στον εαυτό μου μια εκδρομούλα στον Πόρο, που λαχταρούσα πολύ να πάω.

Ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς, κάνοντας καλαμπούρι στο δρόμο, ακούγοντας τα ωραία μας τραγούδια, κάνοντας τη στάση μας για καφεδάκι στην Επίδαυρο με προορισμό τον Πόρο.

Φτάνοντας λοιπόν στο ξενοδοχείο έμεινα κάγκελο! Άλλα έδειχνε η φωτογραφία στο internet και άλλα έβλεπαν τα μάτια μας. Το προσβάσιμο ξενοδοχείο πάνω στο κύμα το χώριζε από αυτό ο δρόμος. Αντε, τι να κάνουμε, αυτό το προσπερνάμε. Πάμε παρακάτω…

Για να φτάσεις στην είσοδο του ξενοδοχείου έπρεπε να ανέβεις μια ράμπα, που το ΑΜΕΑ χρειαζόταν τρείς «βαστάζους» με τον κίνδυνο να γλυστρήσει κάποιος και να πάνε όλοι μαζί κουτρουβάλα στον δρόμο!

Τη πρώτη φορά – τι να κάνουμε; – την ανεβήκαμε με τα αυτοκίνητα. Ηταν τόσο μεγάλη η κλίση της που ένα ΑΜΕΑ δεμένο με ειδική ζώνη αναποδογύρισε μέσα στο αυτοκίνητο! Εγώ γλύτωσα γιατί στο δικό μου αυτοκίνητο ήμουν με προστάτευσαν οι αποσκευές.

Προσπεράσαμε τον κίνδυνο και φτάσαμε στην ρεσεψιόν. Επιτέλους, είπα, θα πάρουμε τα κλειδιά των δωματίων μας και θα πάμε μετά να απολαύσουμε τη θέα από τις βεράντες του ξενοδοχείου. Τι το ήθελα και το είπα; Eδώ άρχισε το μαρτύριο όχι μόνο το δικό μου, αλλά όλων μας. Οπως σας προείπα εμένα μου είχαν έτοιμο το δωμάτιο που με είχαν διαβεβαιώσει ότι ήταν προσβάσιμο, με προσβάσιμο w.c κ.λ.π. Πάω και βλέπω μπροστά μου ένα w.c που το μόνο που χωρούσε ήταν το αναπηρικό αμαξίδιο να μπεί για ελάχιστα μέσα. Ολο το υπόλοιπο ένα κλουβί που δεν έφτανε με τίποτα καρότσι στην λεκάνη, γιατί είχε στενέψει ο χώρος από μια ντουζιέρα που είχαν και την φαεινή ιδέα να την έχουν και χτιστή. Καμία χειρολαβή, τίποτα…

Ανέβηκε το αίμα μου στο κεφάλι και άρχισα να διαμαρτύρομαι ευγενικά για να μη φανώ εγώ η κακιά και παράξενη ότι δεν μπορώ να εξυπηρετηθώ και τους παρακάλεσα να μου δείξουν και τα άλλα δωμάτια για ΑΜΕΑ που διαθέτουν. Και εκεί πάλι μια από τα ίδια. Οταν βγήκα στην ρεσεψιόν αφού επισκέφτηκα τα «υποτιθέμενα» δωμάτια των ΑΜΕΑ βλέπω στην είσοδο αλλόφρονες συναδέλφους να διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για γέλια και για κλάματα ήμασταν όλοι μαζί.

Φιλότιμες οι προσπάθειες του προσωπικού που ήθελαν να μας εξυπηρετήσουν αλλά… ;

Ηρθε λοιπόν η ώρα να ρωτήσω: Ποιός έλεγξε αυτό το ξενοδοχείο και άλλα ξενοδοχεία που δηλώνουν ότι διαθέτουνπρόσβαση για ΑΜΕΑ και τους δίνουν πιστοποίηση ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές; Πως δίδονται αυτές οι πιστοποιήσεις; Η Ενωση ξενοδόχων τι κάνει; Ποιός τους δίνει το δικαίωμα να εμπαίζουν τα ΑΜΕΑ; Το Υπουργείο Τουρισμού τι κάνει; Οι μέχρι σήμερα αρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού δεν ντρέπονται για την εικόνα που δείχνει η χώρα μας στους επισκέπτες με αναπηρία από χώρες του εξωτερικού;

Mήπως έχουν την εντύπωση ότι μας κάνουν χάρη; Γιατί δεν μας σέβονται; Με ποιό δικαίωμα τα ξενοδοχείαδηλώνουν ψευδώς προσβάσιμα για να παίρνουν αστέρια και να ανεβάζουν τις τιμές τους, εξαπατώντας τους πολίτες με αναπηρία αλλά και αψηφώντας την σωματική και τη ψυχική τους υγεία; Πότε, επιτέλους, θα αρχίσουν να υπάρχουν γι’ αυτή την αθλιότητα οι αναγκαίες αυστηρές κυρώσεις;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here