Η ιστορία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-θεσμών από τη πλευρά των ισχυρών

 

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI 

Στο θεματικό ντοκιμαντέρ του ARTE για τις 7μηνες κρίσιμες και οριακές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τους θεσμούς, κορυφαία στελέχη τους δίνουν την δική τους εκδοχή, που προσμετράται, ούτως ή άλλως στην ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Είναι άλλωστε η άποψη των «νικητών» αυτού του «ιδιότυπου πολέμου» πιέσεων και εκβιασμών που ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υποταχθεί στις επιταγές τους. Επιταγές που υπηρετούν με πιστότητα τον νεοφιλελεύθερο μοντέλο για την οικονομία και τη κοινωνία το οποίο έχει επιβληθεί στην ΕΕ και επιτάσσει την παραδειγματική τιμωρία όσων απειθαρχούν στους κανόνες αυτούς ή τολμούν να τους αμφισβητήσουν!

Τρεις από τους ρωταγωνιστές της περιόδου που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, και φυσικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε,  καταθέτουν τις απόψεις τους για το πως έζησαν τα γεγονότα αλλά και τις ερμηνείες που εκείνοι δίνουν σε αυτά.

Γιούνκερ: Δεν είχε στρατηγική η ελληνική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για παράδειγμα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παντελή απουσία στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά λέει ότι δεν ήξερε τι ήθελε να πετύχει και πως θα το πετύχει.

Ειδικά για την πρόταση που κατέθεσε λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζει  «εξαιρετικό κατόρθωμα από τη μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα να απορρίπτουν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός» προσθέτοντας με νόημα: «Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα».

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι από τη πρώτη στιγμή, για να αποσαφηνίσει προθέσεις και καταστάσεις, ρώτησε τον κ. Τσίπρα σε  ποιά γραμμή κινείται, αυτή της εξόδου από την Ευρωζώνη ή αυτή την παραμονής πάση θυσία στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε ένα  Grexit.

Μοσκοβισί: Ηθελαν να μας τρομάξουν με το Grexit-Ο Βαρουφάκης δεν διαπραγματευόταν

Aντιστρέφοντας λίγο την πραγματικότητα ως προς το ποιός ήθελε να τρομάξει ποιόν, ο Γάλλος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, σχολιάζει:

«Νόμιζαν ότι θα μας τρομάξει το Grexit.Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί».

Ο Γάλλος επίτροπος είπε επίσης ότι ο ρόλος Βαρουφάκη από ένα σημείο και μετά ήταν διακοσμητικός, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Νίκο Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

Υμνοι σε Τσίπρα

O κ. Μοσκοβισί, μιλά επίσης με εγκωμιαστικά λόγια για τον κ. Τσίπρα τον οποίο αποκαλεί ευφυή πολιτικό και προσθέτει ότι αν προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μετατρέψει σε κράτος την χώρα του, θα μείνει στην ιστορία ως μεγάλος ηγέτης.

Σόιμπλε: Αλλες 15 χώρες ήθελαν Grexit

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Β. Σόιμπλε, επαναλαμβάνει ότι άλλες 15 χώρες έναντι τριών, είχαν ταχθεί με με την άποψη της Γερμανίας για ένα προσωρινό Grexit.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here