Η ΕΕ καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία-Ζητά από Αγκυρα κατάπαυση πυρός και αποχώρηση των δυνάμεων της

Με μια σαφή και σκληρή ανακοίνωσή της η ΕΕ επιβεβαιώνει τη θέση των 28, καταδικάζοντας την στρατιωτική δράση τη Τουρκίας στη Συρία, και ζητώντας άμεση κατάπαυση πυρός και αποχώρηση των δυνάμεων της από την περιοχή.

Οπως αναφέρεται τα συμπεράσματα του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή, προκαλεί πόνο τους αμάχους και ωθεί  στον περαιτέρω εκτοπισμό τους, δυσκολεύοντας την ανθρωπιστική βοήθεια.

Επίσης εμποδίζει την επιτυχία των προσπαθειών ειρήνευσης στη Συρία και υποσκάπτει σοβαρά την πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια,  από την διεθνή Συμμαχία.

Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ης Συρίας. Ολα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από μια γνήσια πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ανακοίνωσης της Γενεύης.

Η Τουρκία, αναφέρει η ανακοίνωση, παραμένει κρίσιμος παίκτης στην περιοχή αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια της πρέπει να αντιμετωπισθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση, και πάντα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι «28» δηλώνουν ότι πρέπει να συνεχισθούν οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει αυτή η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας και υπενθυμίζουν την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να πάψουν αμέσως την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στη Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here