Η δύσκολη μάχη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη νήσο των αγ(ρ)ίων Κύπρο

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Απλά, πολύ απλά έχουν τα πράγματα: Δημοκρατικοί πολίτες της Κύπρου που μια ζωή μάχονται ενάντια στους τοπικούς εθνικόφρονες για την επανένωση του μικρού τόπου, διαδήλωσαν – ως δικαιούνταν μα και όφειλαν – ενάντια στο μονομερές κλείσιμο των 4 εκ των 7 σημείων διέλευσης με πρόσχημα (παντελώς αστείο στα όρια της πλήρους γελοιότητας) τον… κορονοϊό. Η διαδήλωση ‘‘κωδικοποιήθηκε’’ στο ένα και μοναδικό πράγμα που μια τέτοια τύπου διαδήλωση θα μπορούσε νοηματικά να κωδικοποιηθεί, δηλαδή το συμβολικό άνοιγμα ενός εκ των κλεισμένων σημείων διέλευσης. Κατά την διάρκεια της προσπάθειας συμβολικού ανοίγματος, ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Λευκωσίας Νίκος Τριμικλινιώτης δέχτηκε σφοδρό χτύπημα στο πίσω μέρος του σώματός του από αστυνομικό όργανο.

Ως ένας δημοκρατικός πολίτης που γνωρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματά του οφείλει – πόσο μάλλον ένας καθηγητής κοινωνιολογίας, κάτοχος συνάμα πτυχίου νομικής – ο Νίκος Τριμικλινιώτης κατέθεσε σήμερα Πέμπτη 5 Μαρτίου καταγγελία στο γενικό εισαγγελέα για απρόκλητη επίθεση από αστυνομικό.

Όλα ως εδώ μια χαρά, τα ειδησεογραφικά (ακόμα πιο) ενδιαφέροντα – που αφορούν την όλη κατάσταση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δεξιοκρατούμενη Κύπρο – εκκινούν από δω και πέρα, και αποδίδονται συνοπτικά σε σχετικές με την υπόθεσή του δηλώσεις του απρόκλητα κτυπημένου καθηγητή. Ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του σχετικού οργανισμού της Ε.Ε. για τα θεμελιώδη δικαιώματα στη Κύπρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Ν. Τριμικλινιώτη που αν μη τι άλλο ξέρει καλύτερα από τον καθένα στον μικρό νησιώτικο τόπο τι και γιατί το λέει:

Ο θύτης της εναντίον του απρόκλητης επίθεσης αστυνομικός που του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη μεταμέλειά του, του μετέφερε την – κάτι περισσότερο από ανησυχητική – πληροφορία ότι «η αστυνομία βρίσκεται κάτω από αφόρητη πολιτική πίεση να προβεί σε ενέργειες οι οποίες τη βάζουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση».

Τη μαρτυρία του αστυνομικού προς το Ν. Τριμικλινιώτη ατύπως επιβεβαιώνουν οι θρασύτατες από αστυνομικής πλευράς διαρροές-φήμες για δήθεν ύπαρξη υλικού το οποίο δήθεν επιβεβαιώνει πως κάτι προηγήθηκε της επίθεσης του αστυνομικού (άρα δεν ήταν απρόκλητη). Πρακτικά μιλώντας, μοιάζει για τυπική περίπτωση εκφοβισμού του θύματος (δια τυης αντιστροφής του ρόλου του σε ρόλο θύτη), μέσω της απειλής κατασκευής ενοχοποιητικού σε βάρους του υλικού.

Παράλληλα με τα ανωτέρω ο Κύπριος καθηγητής κοινωνιολογίας κάλεσε τον τοπικό Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει άμεσα τις απειλές – προτροπές άσκησης βίας σε βάρος του – ρητορική μίσους – απόπειρες εκφοβισμού κατά του προσώπου του και της οικογένειάς του, προχωρώντας σε διώξεις εναντίον των υπαιτίων τους.

Περιεκτικά διατυπώνοντας τα παραπάνω, η αξίωση του Ν. Τριμικλινιώτη προς τον καθ’ ύλιν αρμόδιο γενικό εισαγγελέα, συμπυκνώνεται στην ανάγκη προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας όχι μόνο του ίδιου αλλά του κάθε Κύπριου πολίτη. Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, πρόκειται για την ανάγκη προστασίας αυτής καθαυτής της ουσίας της δημοκρατίας.

Με τον ήπιο λόγο του πρωτοπόρου Κύπριου καθηγητή δοσμένη η ουσία της όλης – με αυτόν στο επίκεντρο – υπόθεσης: ‘‘Το όλο θέμα δεν έχει στο παραμικρό να κάνει με τη στοχοποίηση των όποιων μελών της αστυνομίας. Είναι βαθύτερο, πρόκειται για την άρνηση να αποδεχτούμε την απρόκλητη βία κατά πολιτών από την αστυνομία με την όποια διολίσθηση της νοοτροπίας προς το αντιδραστικότερο. Το όλο θέμα έχει να κάνει με την ανάδειξη και προστασία της οφειλούμενης (σ.σ. στοιχειώδους αν μη τι άλλο) κουλτούρας σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.’’

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here