Του ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Με την πολυσχιδή (για να το πω κομψά) πολιτική δράση του Μίκη και με δεδομένες τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε μια πολύ δύσκολη άσκηση να επιτελέσει. Να μην «κοντύνει» τον Μίκη και τον «φυλακίσει» στα όρια του σημερινού ΚΚΕ του 5%, και ταυτόχρονα να αντισταθεί στο  «ξεχείλωμα» του Μίκη που επιχείρησαν τα συστημικά μέσα και οι διάφορες «φυλές» του Μητσοτακισμού. Αλλά και στην οικειοποίησή του εκλιπόντος ακόμη και από την Ακροδεξιά, τον Βελόπουλο  ή τους …αντιεμβολιαστές. Και μάλιστα με αφορμές -για να είμαστε δίκαιοι και ιστορικά ακριβείς- που είχε δώσει ο ίδιος ο Θεοδωράκης.

Με την ομιλία του, αυτό ακριβώς κατάφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αποκαθιστώντας τη διαχρονική σχέση του Μίκη με τη ζώσα μνήμη των αγώνων του λαού και με την Αριστερά. Διάνθισε την ομιλία του με πάγιες θέσεις του ΚΚΕ (π.χ. για την… αντεπανάσταση που δήθεν οδήγησε στην κατάρρευση του σταλινισμού στην Ανατολική Ευρώπη) που πείθουν μόνο τον πολύ στενό χώρο της σημερινής του επιρροής.

Πρόβλημά του και πρόβλημα του κόμματός του ως η κατ’ εξοχήν έκφραση μιας νεαντερντάλειας, παλαιοδογματικής Αριστεράς.

Παρά αυτούς τους «δομικούς» περιορισμούς, ο γραμματέας του ΚΚΕ επιτέλεσε με σεβασμό, προσοχή και ιδιαίτερη φειδώ το «κομματικό» του καθήκον, συγχρονίζοντάς το με την ιστορική «εθνική» στιγμή και τις απαιτήσεις ενός ρόλου που τον υπερέβαινε. Το έπραξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στον μεγάλο νεκρό και σε μια τέτοια αναλογία που δεν ανέτρεπε τη «σκαλωσιά» της ομιλίας του, που έτεινε σταθερά να αναμετρηθεί και να ψηλαφίσει τη μεγαλοσύνη του Θεοδωράκη και του έργου του. Γι’ αυτό του αξίζουν πολλά και ανυπόκριτα μπράβο!

Αν αληθεύει μάλιστα η αποφασιστική και αφοπλιστική απάντηση που έδωσε στην απρέπεια του πρωθυπουργού προς τον ίδιο, όταν επιχείρησε να τον καταστήσει υπεύθυνο για την αυθόρμητη μυριόστομη αποδοκιμασία του από το πλήθος, τότε στα πολλά μπράβο προς τον κ. Κουτσούμπα, προστίθεται ακόμη ένα.

Από Εφημερίδα των Συντακτών
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here