Η δίνη της κρίσης στην Ιταλία συμπαρασύρει και την Ελλάδα; Ανησυχία Κοτζιά-Μήνυμα σταθερότητας από Δραγασάκη

Σε Μαύρη Τρίτη των ευρωπαϊκών αγορών εξελίχθηκε η λεγόμενη ιταλική πολιτική κρίση, που έχει μετεξελιχθεί και σε οικονομική. Τα ιταλικά ομόλογα έχουν τις χειρότερες αποδόσεις της 25ετίας ενώ πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά καθώς και οι τραπεζικές μετοχές σε όλη την Ευρωζώνη.  Το  ευρώ υποχώρησε επίσης κοντά στα 1,15 δολάρια.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου παρουσιάζει, σύμφωνα με το Reuters, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1992, στο 2,73%. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού σκαρφαλώνει την ίδια ώρα στο 3,38%, αυξημένη κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες, σε υψηλά τεσσάρων και πλέον ετών.

Στην ιταλική δίνη βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο 4,8%. Έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 90 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, αν και παραμένει 113 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017.  Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει ανέλθει στις 452 μονάδες βάσης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών κυμαίνονταν στις 312 μ.β.

Ανησυχία Κοτζιά

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να διαχυθούν προβλήματα  στην Ελλάδα από την Ιταλία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Ο τελευταίος, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ρώμη, αλλά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζημιώσει σε μόνιμη βάση την βαθιά φιλική και εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες. Επισήμανε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνδιαλλαγεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουν οι Ιταλοί, αλλά έχει καταστήσει και σαφείς τις θέσεις που θα λάβει, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιόδοξο μήνυμα Δραγασάκη

Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές» ανέφερε και υπογράμμισε: «Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here