Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

 

Η Ελληνική χούντα των συνταγματαρχών από την οπτική γωνία δοσμένη ενός εκ των εκλεκτότερων Κυπρίων κοινωνιολόγων ερευνητών που συναντήθηκε τετ α τετ με τις σοβαρές ύστερες – ¼ του αιώνα μετά τον τερματισμό της εθνοσωτηρίου δράσης της – παρενέργειές της.
Παρέμβαση σχετική με την επέτειο της εθνοσωτηρίου του κοινωνιολόγου-ερευνητή-αντιρρησία (εθνικοφρόνου) συνείδησης και συγγραφέα της θαυμάσιας έρευνας με τον τίτλο ‘‘Ο Ντενκτάς στο νότο’’ Γρηγόρη Ιωάννου, με προσοχή η ανάγνωση:
Μεγάλωσα με αφηγήσεις για τα χρόνια της Χούντας και έμαθα το πως μέσα από τον ενωτικό εθνικισμό και τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς επέβαλλε την εξουσία της και στην Κύπρο με αποκορύφωμα το πραξικόπημα του 1974 που προκάλεσε την Τουρκική εισβολή και την ολοκλήρωση της διχοτόμησης.
Το 1998 στη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας πέρασα από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα, λίγο έξω από την Αθήνα. Τέσσερις στιγμές έχουν μείνει στη μνήμη μου από εκείνο το τετράμηνο που μάλλον με κάποιο τρόπο συνεισέφεραν στην απόφαση μου αργότερα να γίνω αντιρρησίας συνείδησης.
Η πρώτη ήταν όταν έπρεπε να σταθώ 2 ώρες ακίνητη σκοπιά σαν τον τσολιά έξω από το διοικητήριο για να κάνω «παρουσιάστε» στον Ταξίαρχο όταν θα έβγαινε από το γραφείο του. Απέναντι από την σκοπιά ήταν η πλακέτα με τα ονόματα όλων των διοικητών της Σχολής. Σοκαρίστηκα όταν διάβασα εκεί καθώς στεκόμουν ακίνητος και το όνομα Στυλιανός Πατακός.
Η δεύτερη ήταν όταν με το που μου συμπεριφέρθηκε κάπως ανθρώπινα ένας Έλληνας της παλιάς σειράς (είμασταν ανάμιχτοι Κύπριοι και Έλληνες) του είπα ότι θεωρώ μαλακίες όλα αυτά που κάνουμε οδηγώντας τον να μαζευτεί αμέσως και να μου πει να προσέχω τι λέω.
Η τρίτη ήταν όταν στην σκοπιά μαζί με έναν Έλληνα της δικής μου σειράς που πιάσαμε την φιλική κουβέντα πάγωσα όταν αναφέρθηκε στην Χούντα ως επανάσταση.
Η τέταρτη ήταν με έναν άλλο Έλληνα της δική μου σειράς που επικοινωνούσαμε στην τρεχάλα όταν συναντιόμασταν με πονηρά βλέματα και τραγουδώντας με στόμφο τον στίχο «ανάθεμα την ώρα, κατάρα τη στιγμή».
Ποτέ ξανά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here