* του Ηλία Τζαννετουλάκου

 

Το δικαίωμα να σκεφτόμαστε και να προτείνουμε λύσεις, οι οποίες πολλάκις μπορεί και να μην είναι ευχάριστες σε φίλους, συντρόφους και οικείους, το έχουμε αναμφισβήτητα όλοι μας.

Προσωπικά υπήρξα ανέκαθεν θιασώτης της συναίνεσης, ακόμη κι όταν κάποιοι δεν μας επέτρεψαν να την μετουσιώσουμε σε πράξη.  Κι αυτό μετά λύπης θα πω, δεν συνέβη άπαξ, αλλά αρκετές φορές.

Πολιτικοί φορείς και πρόσωπα, που φέρουν και θα φέρουν εις το διηνεκές το στίγμα των ατίμων και των απατεώνων, δεν επιτρέπεται να μορφώσουν το προοδευτικό μέτωπο, που τόσο εναγωνίως αναζητούμε στην κοινωνία.

Κάποιοι από εμάς καιρό τώρα φωνάζουμε πώς η λύση δεν εστιάζεται στο δίπολο «εμείς»-«εσείς».

Ας αναγνωρίσουμε ότι ήταν λάθος να βάλουμε απέναντί μας το σύνολο του προοδευτικού κόσμου της χώρας.  Επιπλέον η ρητορική περί «διαφθοράς» δεν μπορεί να έχει ακόμη, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης, ισχυρή βάση και πειθώ.

Προσωπικά επιμένω πώς τόσο τα λάθη, όσο και οι αστοχίες, προέρχονται και από το «παλιό» πολιτικό προσωπικό, το οποίο δυστυχώς θεωρεί εαυτόν αλάθητο.

Από την άλλη δεν είναι ούτε δυνατόν ούτε θεμιτό τη στρατηγική μας και τον πολιτικό μας σχεδιασμό να τη διαπνέει αυτή η πολωτική πεποίθηση, η οποία κατ΄ ανάγκην διαχωρίζει τον προοδευτικό κόσμο σε τίμιους και απατεώνες.

Αν η Αριστερά εξήλθε από το περιθώριο και κατέστη κυβερνώσα δύναμη, το χρωστάει αποκλειστικά και μόνο στον Σύριζα.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να ευδοκιμήσει μία πολιτική στάση αμφιταλαντευόμενη μεταξύ ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετασχηματισμού από τη μία, και ενός ριζοσπαστισμού αριστερής επιλογής από την άλλη.

Σθεναρά πιστεύω ότι η μετάλλαξη του Σύριζα σε φορέα Σοσιαλδημοκρατικής λογικής είναι μονόδρομος.

Αυτήν τη φορά όμως δεν επιτρέπονται τα ίδια λάθη.  Και θεωρώ βεβαιώς εκ των ων ουκ άνευ ότι το αριστερό πρόσιμο δεν επιτρέπεται να απωλεσθή.

Ας κατανοήσει το ΚΙΝΑΛ ότι δεν μπορεί να διατηρεί τα στερεότυπα του παρελθόντος.  Επιτέλους!  Δεν συνάδουν στη σύγχρονη Ελλάδα!  Αλλά και το Ποτάμι ας προσπεράσει αυτή τη φιλελεύθερη λογική, η οποία, ναι μεν πριμοδοτεί εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλην όμως αδιαμφισβήτητα υστερεί στον τομέα της Οικονομίας.

Είναι κοινός τόπος ότι ο κόσμος αλλάζει κατόπιν αμοιβαίων γενναίων κοινών παραδοχών.

Κι ας μην ξεχνάμε  ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με το περιβάλλον κερδίζουν συνεχώς έδαφος και εισβάλλουν στους κόλπους της Αριστεράς, ακριβώς επειδή εξοβελίζουν τις αποτυχημένες μαρξιστικές σκέψεις, οι οποίες δεν άντεξαν στην καπιταλιστική λαίλαπα.

Και καταλήγω: Μόνο εφόσον όλοι όσοι συνθέτουμε τον προοδευτικό χώρο αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, μόνο τότε ο κόσμος αυτός ο «μικρός ο μέγας» μπορεί να αλλάξει.  Τότε και μόνο τότε το μέλλον μας θα είναι ασφαλές.

Σε αυτή τη διεργασία, υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα-σταθερές που από κοινού πρέπει να αποδεχτούμε, τα οποία συνοψίζονται ως ακολούθως:

*προοδευτικό μέτωπο κατά του φασισμού

*αποκοπή από το φαύλο παρελθόν και τις συντεχνίες

*μετουσίωση της έννομης διακυβέρνησης σε κύριο παράγοντα της λειτουργίας του κράτους.

*απομάκρυνση από κάθε είδους τακτικισμό που θα εξαφανίζει τον εκλογικό αντίπαλο

*αφοσίωση στο δόγμα της αντικειμενική αλήθειας

*ουμανιστική αντίληψη και αίσθηση.

*αταλάντευτη προσήλωση στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας

*Εκπαιδευτική αναγέννηση.

*Μείωση των ανισοτήτων

*Ρηξικέλευθες πολιτικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και μάχονται τη συνήθεια του υπερκαταναλωτισμού

*Ελευθερία

*Ισότητα

*Κράτος πρόνοιας

*Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

*Δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, για όλους

*Περιβαλλοντική εγρήγορση

*Καταπολέμηση του δόγματος της εφήμερης ευτυχίας.

*Αναγνώριση της συμβολής της Σοσιαλιστικής-Κομμουνιστικής θεώρησης,παρά τα ιστορικά της λάθη.

*Αταλάντευτη προσήλωση στο όραμα για μια νέα κοινωνία,μακριά από την καπιταλιστική ασυδοσία.

*Δικαίωμα στο «όνειρο»

*Καταπολέμηση των στερεοτύπων

*Εξάλειψη των παθογενειών.

*Συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο, που να βασίζεται στην εναντίωση μας στις νόρμες του συντηρητικού μας κόσμου.

*Διαρκής αγώνας κατά του ρατσισμού.

 

—————–

Ο Ηλίας Τζαννετουλάκος σπούδασε στο Solent University Ναυτιλιακά και Τουριστικη Ανάπτυξη.  Παράλληλα στο πλαίσιο της επιστήμης των διεθνών σχέσεων συμμετείχε σε Συνέδρια Πολιτικής σκέψης, ανάλυσης, στρατηγικής και πολιτικής ψυχολογίας.  Επιπλέον, στο Sunderland University σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία ενώ στο Birkbeck College Φιλοσοφία.  Μέχρι το 2015 ήταν ενεργό μέλος της ΔΗΜΑΡ, έκτοτε όμως ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.  Ένα από τα αγαπημένα του ρητά: «Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.  Δεν είναι η καταγωγή αλλά η αρετή μόνο που τους κάνει να διαφέρουν» Βολτέρος.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here