Η απόφαση προσωρινής αναστολής των έργων της COSCO από το ΣΤΕ

«Στην προσφυγή του Εργατικού Κεντρου Πειραιά και των 95 κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣΤΕ με τη δικηγόρο μας Ανθή Γιαννούλου, το ΣΤΕ έδωσε την πολυπόθητη διακοπή των εργασιών των επικίνδυνων τοξικών βυθοκορήσεων στην Πειραϊκή και το σταμάτημα της απόρριψης τους στη θάλασσα μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας, μέχρι να γίνει το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα δεχτεί να συνεχίσει την αναστολή των έργων έως την εκδίκαση της προσφυγής μας στις 7 Οκτωβρίου 2020».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών της Πειραικής. Και προστίθεται:
Μετά από 2 χρόνια συνεχούς, αδιάκοπου και συνεπούς αγώνα, είναι η πρώτη μέρα που γελάμε και χαιρόμαστε, συγκρατημένα βέβαια, για αυτή τη μικρή πρώτη νίκη. Κερδίσαμε μια μάχη, μπροστά μας έχουμε μεγάλο πόλεμο. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ η απόφαση έχει εκδοθεί επί της αιτήσεως που υπέβαλλε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και 95 κάτοικοι τους οποίους εκπροσωπεί ενώπιων του ΣΤΕ η Ανθή Γιαννούλου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκπροσωπεί τους κατοίκους του κινήματος μας στις ποινικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει και είναι ήδη σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο και για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ.

·    Για το Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στον Πειραιά (μπάζωμα 140 στρεμμάτων της θάλασσας εκτός του λιμένα του Πειραιά  όπου καταλήγει ένα σωζόμενο παραθαλάσσιο οχυρό μέτωπο των «Κονωνείων Τειχών» της αρχαίας  Αθήνας για την κατασκευή δύο (2) επιπλέον των 11 υπαρχουσών εντός του λιμένα θέσεων πρόσδεσης γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων) έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ  δύο (2) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ Διοικητικών Πράξεων (Υπ. Ναυτιλίας-Περιβάλλοντος-Οικονομικών)από 115 πολίτες και το «Εργατικό Κέντρο Πειραιά» και έχει ήδη ορισθεί δικάσιμος η 7-10-2020.

·    Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους προσφεύγοντες η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ των εγκατεστημένων από την Κινεζική COSCO από τον Απρίλιο του 2020 Γερανών και των φορτηγίδων που πραγματοποιούν βυθοκορήσεις και  ανεξέλεγκτη απόρριψη αμφιβόλου βαθμού τοξικότητας βυθοκορημάτων  μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας στον Σαρωνικό με ενδεχόμενα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών στην τροφική αλυσίδα.

·    Το ΣτΕ στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» αναστολής- διακοπής όλων των εργασιών έως ότου συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ που πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.

·     Το ΣτΕ   κατά την δικάσιμο του Ιουλίου 2020 και κρίνοντας τους άμεσους ή μη κινδύνους για την υγεία των πολιτών και άλλα επείγοντα θέματα θα αποφανθεί περί της συνέχειας της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ έως την δικάσιμο της 7-10-2020 οπότε και θα κριθεί οριστικά η νομιμότητα των προσβαλλόμενων Διοικητικών Πράξεων.

·    Το θέμα είναι πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό και χρήζει ιδιαίτερης  προσοχής και χειρισμών με αίσθημα ευθύνης μέχρι την έκδοση της οριστικής κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο εμπιστευόμαστε αφού σε επανειλημμένες αποφάσεις του έχει αποδείξει την  ευαισθησία του στην συνταγματικά  κατοχυρωμένη προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία των αρχαίων μνημείων που είναι αναπόσπαστη από αυτή του τοπίου που προσβάλλεται.

·    Η πρόσφατη όμως απόφαση του ΣτΕ είναι ευκαιρία κινητοποίησης των πολιτών και των φορέων όχι μόνο της Περιφέρειας του Πειραιά αλλά και ευρύτερα για την αποτροπή ενός εγκλήματος διαρκείας για το περιβάλλον (εν μέσω παγκόσμιας κλιματικής κρίσης) και την υγεία( εν μέσω πανδημίας) λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης από τους « γίγαντες των θαλασσών» που θα στιγματίζει για αιώνες με την «αχρείαστη» αλλά κυρίως την «ανόητη» παρουσία του την αρχαία κληρονομιά που παραλάβαμε. (Οι τελευταίες λέξεις αναγράφονται στη επιστολή του γνωστού Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιά ε.τ. κ. Γεωργίου Σταϊνχάουερ που πρόσφατα απηύθυνε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη με κοινοποίηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού.

 

Πειραιάς  11-6-2020

Ιωάννης Καρδαράς

   Μέλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here